2012. augusztus 24., péntek

Horthy István sorstársa emlékezik meg a kormányzó fiáról a 139. Hétvezér Estén

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Knoll Gyula: Horthy István repülőfőhadnagy, kormányzó-helyettes élete és halála

Knoll Gyula repülőezredes, Horthy István hajdani csapat- és sorstársa lesz a Fejér Szövetség Hétvezér Esték előadássorozatának 139. előadója.

Knoll Gyula a Magyar Néphadsereg háború utáni, első generációs vadászpilótáinak egyik kiemelkedő tagja, aki 1959-ben elsőként lépte át a hangsebességet egy MIG19PM repülővel, majd később egy MIG21-es géppel a hangsebesség kétszeresét is túllépte.

Repülése során 10 alkalommal volt halál közeli állapotban, lezuhant vagy kényszerleszállásra kényszerült, de valami különleges csoda folytán mindegyiket túlélte. Ezért hálás a Teremtőnek és egészen másként látja és értékeli az eseményeket, mint az átlagember.

Augusztus 20-án gyémánt diplomát kapott, de arra a legbüszkébb, hogy bajtársai emlékét ápolhatja, és emléktáblákat állít fel tiszteletükre az ország különböző területein. Könyveiben is a bátor, hős pilótáknak állít emléket, akik „úgy mentek halált osztani, hogy tudták, hogy ők is meghalnak.” (Bátrak az égen; Istennek a hazáért; Történelmi lovagok).

Április óta a Horthy István emlékére létrehozott Mártírok és Hősök Alapítvány kurátora, ahol társaival együtt sokat tett azért, hogy hosszú hallgatás után, politikusaink is végre helyére tegyék,  és igazi hősként tiszteljék az orosz fronton, fiatalon hősi halált halt vadászpilóta nevét.

Ezen az estén Vitéz nagybányai Horthy István életéről és haláláról fog beszélni, amelyről eddig keveset tudtunk. Nemcsak a repülés szerelmeseinek ajánljuk, hanem mindenkinek, aki szeretne közelebb kerülni egy rendkívüli emberhez, akinek saját élete is példa értékű.


Az előadás helye: Királykút, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.
Az előadás ideje: 2012. augusztus 28. (kedd) 18.00-21:00 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése