2012. augusztus 24., péntek

Mónus József: Harcoljatok magyarok!

 MAGYAROK, HARCOLJATOK!

A fenti címbéli mondatok idézetek Mónus Józseftől, melyek úgy hagyják el éles torkát minden sikeres lövés után, mint megfeszített íját a célba röppenő nyílvesszők. S olyankor valóban úgy érezzük:

HARCOLNAK A MAGYAROK!

Minden korábbi rekordot megdöntött Mónus József egy belső-mongóliai íjászversenyen.
Új távlövő rekordot állított fel Mónus József magyar íjász a Kína belső-mongóliai tartományának Ergun városában rendezett nyílt, nemzetközi hagyományos íjászversenyen. 2010-ben ugyanezen a versenyen Mónus döntötte meg az 1226 óta érvényes íjászrekordot is.
Mónus József - emlékoszlopot emelnek a tiszteletére
Mónus József saját készítésű íjával és vesszőjével elért 653 méteres lövése minden korábbi rekordot megdöntött, és csaknem 145 méterrel haladta meg saját korábbi rekordját.
Az eredményt mongol, kínai és török bírák hitelesítették. A bajnokság szervezői az új csúcs tiszteletére emlékoszlopot emelnek, hasonlóan ahhoz, amikor a Mongol Birodalomban 1226-ban Eshunkei mongol íjász rekordtávolságra lőtt. Ezt az emléket Dzsingisz kán köve néven a szentpétervári Ermitázs Múzeumban őrzik.
A verseny második legjobb eredményét is magyar íjász érte el, a 15 éves Posta Csongor 11 ország és 12 tartomány több mint száz versenyzőjét előzte meg.
Budapesten 2010 márciusában rendeztek Nyílegyenes Távlövő Bajnokságot, amelyen Mónus József megdöntötte az akkor 784 éve felállított rekordot. A Mónus József - Grózer Csaba páros nyila 508,74 méterre szállt, hat méterrel haladva meg a középkorból ismert rekordot, amely 502,5 méter volt.
Mónus korábban úgy nyilatkozott, távlati célja, hogy a 907-es pozsonyi csata emlékére 907 méter fölé lőjön el egy nyílvesszőt.
forrás: MTI - Origó, Kurucinfó
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése