2013. március 25., hétfő

Halálraítéltek földfoglalása Bábonymegyeren - Somogy Kajászója!

forrás: atv.hu ; 2013.03.25. 07:20

„Ha pofáztok, megdögletek” Akasztófát ácsoltak a bábonyi gazdák

Betartották a fenyegetést - mondja az a két bábony-megyeri gazda, akinek kerítésére korábban a „Ha pofáztok, megdögletek” feliratot festették ismeretlenek. Ők azt mondják, azzal, hogy eredménytelennek hirdették a közelükben a földpályázatot, olyan, mintha kivégezték volna őket. Ezt jelzendő ácsoltak két akasztófát a területre, amelyet végül ideiglenesen pályázat nélkül kapott meg egy olyan gazdálkodó, akinek már enélkül is hatalmas területei voltak. Az eljárást sérelmező gazdák ma több politikussal együtt tartottak tiltakozó akciót.
Az ATV 2013. március 24.-i összeállítása a képre kattintva megtekinthető

Akasztófát ácsoltak a bábonymegyeri gazdák, melyre jelképesen fel is akasztották az őket helyettesítő bábukat, ezzel jelezve, hogy a kormány és hivatalainak intézkedései az állami földek bérbeadásával kapcsolatban szinte halálra ítélte őket.

„Fogalmam sincs, hogy mi lesz itt. A saját földünket, ami a határban van, elveszik, nem adják oda. Gyakorlatilag elüldöznek bennünket a faluról” – mondta az ATV-nek Horváth János, az egyik gazda.

„Eddig is engedték a véremet, elkövettek mindent, hogy ne legyen takarmányom, ne legyen szalmám és ez teljesen a vége, amikor odaadnak ezer hektárt egy olyan gazdálkodónak, akinek amúgy is van 6-700 hektárja” – mondta el Gál Ferenc, a másik gazda.

A mai tiltakozáson több politikus is jelezte, hogy segíteni kívánnak az adminisztrációs trükkökkel kisemmizett gazdáknak.

„Azért jöttem, hogy segítsek minél több embernek elmondani, hogy ma Magyarországon a hatóságokkal összejátszva állami földeket a nagytőkések szerzik meg a helyi családi gazdálkodók elől. A nagytőke megszerveződött a gazdák ellen, most a gazdákon a sor, hogy megszerveződjenek” – fogalmazott Lengyel Szilvia LMP-s országgyűlési képviselő.


Szabó Rebeka a Párbeszéd Magyarországért független országgyűlési képviselője pedig elmondta: „kényszerhasznosítási szerződésekkel kiadták ezeket a földeket, de nem azoknak a gazdálkodóknak, akik jelezték az igényüket, hanem a helyi önkormányzati képviselőnek, Ágh Jánosnak, akinek egy nagy gazdasága van és már így is több száz hektár földet birtokol”.


A demonstráción felolvasták a gazdák követeléseit. „Követeljük, hogy semmisítsék meg az NFA földbérleti pályázatának eredményét és a gazdák nélkül soha többé ne alakítsanak ki állami földpályázati rendszert” – mondta Boór Ferenc, a Gazdatanácsok Szövetségének titkára.

A bábonymegyeri gazdák most azt mondják, hogy ha nem kapnak földet, akkor tönkremennek. Állataikat nem tudják tovább tartani, s így a családjaik megélhetése került most már veszélybe.
Helyszíni felvételünk a képre kattintva megtekinthető


Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése