2017. február 15., szerda

Magyarország jövője ifjainkban éled

http://www.fehervartv.hu/video/index/19162
A Fehérvár TV tudósítása a képre kattintva látható
Ma újra Székesfehérvárott nyitottuk meg a vándorkiállítást. Mától a Tóparti Gimnáziumban tárul fel a magyar tudománytörténet, immáron negyedszer látogatható Fejér megye egy oktatási intézményében.

"Úr oltára Te vagy, emeld fel a fejed!"

Így hangzott a végszó a megnyitón a szép számmal megjelent fiatalok gyűrűjében, mikor Boór Ferenc megyei elnök megnyitotta a Vándorkiállítást a Magyarok Világszövetsége - Fejér Szövetség nevében.

Tudós elmék és alkotásaik egy kiállításon
forrás:  www.szekesfehervar.hu  - 2017.02.15. 17:52

Vándorkiállítás nyílt a Tóparti Gimnáziumban szerdán délután a Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményeiről. A 330 géniuszt és maradandó alkotásaikat bemutató tárlat anyagának összeállítását 2005-ben kezdte el dr. Pálfi Görgy, Lénárd Fülöp fizikai Nobel-díjának évfordulóján azzal a céllal, hogy az oktatási és művelődési intézmények figyelmét a magyar származású tudósokra és eredményeikre irányítsa.

A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a Magyarok Világszövetsége szervezésében Tudománytörténeti Vándorkiállítás nyílt szerdán délután a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban, szervesen illeszkedve az intézményben működő STEM-programhoz (Science, Technology, Engineering and Mathematics – tudomány, technológia, műszaki tudományok és matematika). A Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményeiről szóló tárlat tablóképei dr. habil. Pálfi György humán biológus 16 éves kutatómunkájából születtek.

Dr. Vizi László Tamásné igazgató köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a különleges gyűjteményt – amely ismereteket gyarapít, magyar tudósok és feltalálók emléke előtt tiszteleg és erősíti a magyarságtudatot – az iskolában is kiállítják. A tárlatot dr. Boór Ferenc műegyetemi tudományos munkatárs, a Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezetének elnöke nyitotta meg. A magyar származású géniuszokat méltatta, akik rangos helyet foglalnak el a nemzetközi tudományos életben. A megnyitón résztvevő fiatalokat arra biztatta, hogy merjenek nagyok lenni az elődökre figyelve, bízzanak magukban és tanuljanak az eredményességért. Konkrét példaként említette, hogy a világon a negyedik legnagyobb számban eladott Volkswagen vagy a sebességváltó magyar tervezőknek köszönhető. Dr. Boór Ferenc ismertette az Országos Tudománytörténeti Szakmai Verseny felhívását – melynek megyei fordulójára májusban kerül sor Székesfehérváron –, és sok sikert kívánt a diákoknak.

A tárlat anyagának összeállítását 2005-ben kezdte el dr. Pálfi Görgy, Lénárd Fülöp fizikai Nobel-díjának évfordulóján azzal a céllal, hogy az oktatási és művelődési intézmények figyelmét a magyar származású tudósokra és eredményeikre irányítsa. Lénárd Fülöp alkotta meg az első atommodellt, a katódsugárzással elért eredményei vezettek az embergyógyászatban nélkülözhetetlen röntgen felfedezéséhez – ő volt 1905-ben az első magyar Nobel-díjjal elismert tudós, az őt követők között Bárány Róbert, Szent-Györgyi Albert, Hevesy György, Békésy György, Gábor Dénes és Majláth Judit érdemei is megjelennek a tablókon. A kiállítás anyagában a közlekedési vívmányok, valamint a különböző tudományterületeken elért eredményes magyar géniuszok is szerepelnek, valamint a felfedezések és találmányok tablóin megtalálhatjuk a Rubik-kockát, az üvegbetont, a világon létező egyetlen olyan testet, amelynek két súlypontja van vagy a napenergiával fűtött lakóházat.

A tárlat mottója Kossuthtól származik: „Mert vannak dolgok, melyeknek emlékezete nélkül nincsen jövendő.” A fiatalok, szüleik, az érdeklődő felnőttek és a pedagógusok a kiállítást március 3-ig térítésmentesen tekinthetik meg a Tópartiban az iskola nyitvatartási idejében, majd a tablókat a Vasvári Pál Gimnáziumba viszik tovább.

A Vándorkiállításról megjelent korábbi tudósítások:
https://www.youtube.com/watch?v=h8162eq00DQ
A Vándorkiállítás első iskolai megnyitóról készült zenés
összeállítás a képre kattintva látható
2017. február 12., vasárnap A Tudománytörténeti Vándorkiállítás negyedik állomása újra Székesfehérvár 
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése