2012. március 14., szerda

Hun vagy Magyar? - Grandpierre Attila csillagász válaszol - Szék(h)elyimmel

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Grandpierre Attila: Székelyek nyomában
- a székelyek eredete
2012. március 20. 18 óra, Székesfehérvár, Királykút, Mikszáth Kálmán út 25.


Nem is lehetett volna alkalmasabb előadót találni Székes Fejér Városunk Csíki Székelykapujának avatása előestéjére, mint a székelység eredetének, őstörténetének kutatóját Kolozsvári Grandpierre Endre fiát, Attilát. Másodszor jár nálunk, s már előző látogatása is telt házat vonzott. Ezzel az előadással a Hétvezér Esték sorozatán belül az általa és Obrusánszky Borbálával, múltheti előadónkkal még a múlt évben indított, s az enyhén kétértelmű "Hun vagy Magyar?" címmel fémjelzett összefüggő előadássorozatunk folytatódik a Hétvezér Estéken belül. Attila előadásával egy kicsit, ha lehet még visszább tekintünk az időben. Oly korokra, mikor a népek megnevezése is homályos lehet, de nem úgy a székhelye! Székhely, székely, székiség, szakaság, székita szkítaság, ... milyen távoli múltból ered, ha nem jelent mást, mint - önrendelkezési területet, "autonómiát", ha jobban tetszik elhajlott latinos nyelveken!
„Minden, ami él, mágikus törvények uralma alatt áll, mert nemcsak képes az önirányításra, de képes elérni önmaga legteljesebb kifejlődését.”
– Grandpierre Attila: Karácsony; 37. oldal
Az ím már 60. életévét betöltött, mégis fiatalos előadó máig az MTA Csillagászati Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, miközben a Zürichi Magyarok Történelmi Egyesületének (ZMTE) tagjaként a Kárpát-medence és az eurázsiai síkság népeinek, őstörténelmének, műveltségtörténelmének, az emberiség őstörténelmének, az őskor tudományának, filozófiájának, művészetének, a „mágikus gondolkodás” (Grandpierre K. Endre által megalkotott és feltárt) fogalom körének kutatója.
 Kedvenc területe a mágusok szerepe az őstörténelemben, a székelyek őstörténelme, ősi ünnepeink feltárása, társadalomelmélet, az őskor és az ókor oktatási rendszerei. (Wikipédia). Több, mint ötven tanulmánya és öt könyve jelent már meg, melyekben és minden előadásában, egész munkásságában a lehető leghitelesebb adatokra és túlnyomó részt angol nyelvű szakirodalmi hivatkozásokra építve mondja és bizonyítja éppen azt, ami közösségünk, szövetségünk választott jelmondata is egyben Magyar Adorjántól: "Nem jöttünk mi sehonnan sem". Ahogy a székelyek sem!
A 118. Hétvezér Est
helye: Királykút, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út. 25.
ideje:  2012. március 20. (kedd) 18 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése