2012. március 24., szombat

Hívjuk és várjuk Fejér megye gazdáit - fogjunk össze!

Egyelőre csupán Fejér megyében hozták nyilvánosságra az NFA pályázati eredményeket.
Fejér megyei gazdák és társadalmi szervezetek, ha most hallgatnak, akkor cinkosai lehetnek a magyar gazdák földtelenítésének.


Az összefogás lehetősége adott: legközelebb 2012. március 27-én a 119. Hétvezér Esten!
Hónapokkal ezelőtt foglalkoztunk már a megyei gazdák által idejekorán felvetett hamiskás ügyekkel, s akkor még az NFA elnökhelyettese "elhitette", hogy cselekedett (Nagy János NFA elnökhelyettes "nagyot alkotott", miután a GMO értekezletről távozott), majd rövidesen kiderült, hogy hátsó érdekeltségek kerítették hatalmukba az NFA végrehajtásban eljáró állami szerveket. 

Fideszes nagyhalak viszik a magyar földet




„Eddig tartott a jó lelkiismerettel vállalható ügyek sora” - nyilatkozta az Indexnek lemondása körülményeiről Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár. Erre ráerősítve a fideszes képviselő az Országgyűlés mezőgazdasági ellenőrző bizottságának szerdai ülésén több konkrét esetet bemutatva világított rá, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által megpályáztatott földeket a helyben lakó gazdálkodók elől kormányközeli cégbirodalmak halásszák el.

A Fejér megyei Kajászón például egy olyan kápolnásnyéki tetőfedő építési vállalkozó nyert földeket, akinek se korábbi mezőgazdasági tevékenysége, se gépei nincsenek. A frissen elnyert területet ezért egy másik, 800 hektáros gazdálkodó fogja megművelni. „Miért adtuk a kápolnásnyéki építési vállalkozónak a kajászói földet a kajászói emberek elől? Ez itt a kérdés, erre magyarázatot kell adni! Ki kell állni az emberek elé. Itt nincs mese, nem lehet többet mellébeszélni, ki kapta a földet és miért? Meg kell mondani!” – szólalt fel vehemensen a volt államtitkár.

Ángyán azt is hozzátette, ha továbbra sem oldják fel a pályázatok titkosítását, és szemet hunynak az eddigi visszaélések fölött, akkor „elveszíthetik a vidéket”. A képviselő a csokoládés papírok „Nyert – Nem nyert” értesítéséhez hasonlította az indoklás nélküli, titkosított pályázati elbírálásokat.

nyergesAz ATV által rögzített videófelvételről az is kiderül, hogy a jelentős cégbirodalommal rendelkező, befolyásos Fidesz-közeli vállalkozó, Nyerges Zsolt is pozíciószerzésre használta a vélhetően szándékos pályázati anomáliákat. A szolnoki ügyvéd, aki a Mezort Zrt. főrészvényese és igazgatósági tagja, egy leányvállalaton keresztül kaparintotta meg a Balaton melletti lepsényi területeket, miközben az ex-államitkár állítása szerint a helyi gazdáknak „egy deka föld nem jutott”, pedig 15 család várt erre.

„Mi mondtuk nekik, hogy a fiatalokat be akarjuk hozni (…) fiatal gazda pályamodell és a többiről beszéltünk, és ki se írja a pályázatot. (…) De az urak valóban elvetették a repcét, hátradőlve, mosolyogva, mert tudták, hogy (…) nyilvános pályázatra nem fog sor kerülni” – hívta fel a figyelmet az álszent pályáztatási gyakorlatra a politikus.

Az ülésen mindhárom ellenzéki párt képviselője megerősítette az Ángyán József által elmondottakat. A kormánypárti politikusok ezzel szemben azt hangsúlyozták, hogy bár történhettek ilyen esetek is, nem szabad azt gondolni, hogy az összes pályáztatás és az egész NFA így működik.

Nyerges Zsolt birodalma
Számba venni is nehéz, hány cégben rendelkezik vagy rendelkezett korábban közvetlen érdekeltséggel a Fidesz narancsbáróinak egyik legmeghatározóbb alakja. A Figyelő gazdasági hetilap korábbi válogatása és a barikad.hu információi alapján a következő fontosabb cégek sorolhatók ide.
  • Mezort Zrt. Mint említettük, ebben a nyugat-magyarországi mezőgazdasági holdingban igazgatósági tag 2004. április 30-tól Nyerges. A gazdasági társaságban volt vezérigazgató-helyettes Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) jelenlegi elnöke, valamint korábban felügyelőbizottsági tag volt Tarlós István jelenlegi főpolgármester is.
  • Nyerges a Fidesz legfontosabb háttérembereként számon tartott nagyvállalkozó Simicska Lajos bizalmasa, egyben társa a Publimont nevű cégben is, korábban volt egy Svájcban működő, Basis Invest GmbH névre hallgató cégük is.
  • Nyerges annak a Közgép Zrt.-nek az elnök-vezérigazgatója, amely az elmúlt másfél évben 200 milliárd forintnyi állami, illetve önkormányzati megbízást kapott közbeszerzési eljárások útján. Emellett számos média és sportcégben teljes vagy többségi tulajdonos.
  • Advenio Műsorszolgáltató Zrt. Tulajdonosa a Class FM rádiót birtokló cégnek.
  • Arno ’99 Zrt. A cég korábban az energetikai profilú E-OS Zrt. résztulajdonosa volt. 2002. november 6-a és 2005. május 30-a között Nyerges társtulajdonos volt Petykó Zoltán mellett.
  • Budai Malomipari Kft. A korábban malomipari, ma ingatlan profilú cégben tulajdonos volt a Mahir, Csintalan Sándor Rác-Ing cége és Töröcskei István Pro-Aurum nevű érdekeltsége. Ma a Közgép a tulajdonos. Nyerges 1999. december 6-tól felügyelőbizottsági tag a cégnél.
  • EMA Power Energiatermelő Kft. A Dunaferr energiaszolgáltatóját is tartalmazó dunaújvárosi energetikai cég, neve egy ideje ISD Powerre változott. 2001. május 2-a és 2002. október elseje között Nyerges Zsolt felügyelőbizottsági tag volt.
  • Garantor-96 Informatikai Kft. A cég (amely ma Garantor-96 Ingatlanforgalmazó Kft. néven fut) egy ideig a Közgép székhelyére volt bejegyezve. Itt 1998. április elseje és 2001. február elseje között volt fb-tag Nyerges.
  • Holland Colours Hungária Kft. Pigment-gyártással foglalkozó szolnoki vegyipari cég. Fb-tagság 2005. május 29-étől.
  • IKO Média Holding Zrt. Tulajdonos az RTL Klubot is birtokló cégben.
  • Infocenter.hu Média Befektetési Zrt. A Heti Válasz, a Lánchíd Rádió és az IKO Média százszázalékos, illetve a Class FM Rádió kisebbségi tulajdonosa. Nyerges Zsolt ebben is vezérigazgató, valamint tulajdonos.
  • Lajta Bioenergia Kft. Budapesti székhelyű vállalkozás. Nyerges 2007. október 16-a óta résztulajdonos, a Közgép-Energia Kft. és egy magánszemély mellett.
  • Left&Left Befektetési Kft. A cég tulajdonosai az amerikai bejegyzésű Left & Left és az Andy Holding (Tóth Tamás egykori Axon-elnök családi cége). Nyerges Zsolt fb-tag volt 1999. november 22-e és 2001. május elseje között.
  • Med-flex Kft. Nyergesék családi vállalkozása, a cég rövid ideig a Közgépnek is tulajdonosa volt. Nyerges Zsolt cégjegyzésre jogosult tag volt 1996. január elsejétől 2003. február elsejéig.
  • Megaplast Műanyagfeldolgozó Zrt. Hőre lágyuló műanyagok fröccsöntésével foglalkozó törökszentmiklósi társaság, az adott időszakban a cég vezetői a szolnoki Kun-testvérek (Zoltán és Árpád) voltak. Nyerges vezető tisztségviselő (hol fb-tag, hol it-tag) volt 1997. február 4-e és 2001. május 7-e között.
  • ISD Dunaferr Zrt. Dunaújvárosi acélipari társaság. Igazgatósági tagság 2001. február 16-a és 2002. június 28-a között.
  • Platínum Pénzügyi Szolgáltató Zrt. Magyar és román tevékenységű faktoring cég, érdekeltségei révén társtulajdonos benne Simicska Lajos, Töröcskei István és Deák Klára. Nyerges Zsolt felügyelőbizottsági tag és tulajdonos.
  • Szolnoki Olaj KK Kft. A szolnoki férfi kosárlabda csapatot üzemeltető cég tulajdonosa.
  • Szolnoki Tenisz Klub Kft. A cég tulajdonosa.
  • Telectron Információtechnológiai Zrt. Tóth Tamás Axon-elnök szegedi informatikai vállalata. Fb-tagság 1997. május 6-a és 1999. január 31-e között.
  • Törökszentmiklósi Mezőgazdaság Zrt. Növénytermesztő és állattenyésztő vállalkozás. Nyerges Zsolt igazgatósági tag volt 1999. május 26-a és 2002. március 21-e között.
Csupán érdekességként jegyezzük meg, hogy Nyerges Zsolt testvére, Nyerges Attila (végzettsége szerint állatorvos) jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban politikai főtanácsadó.
barikad.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése