2012. június 10., vasárnap

A szombaton felavatott felsővárosi kemencénél már kedden el is indul a Fejér Kemencés Kenyér Mozgalom

Kemencét adtak át Felsővárosban

Egész napos rendezvénysorozattal adták át ma a Felsővárosi Általános Iskola kemencéjét.
forrás: http://fehervar.hir24.hu/fehervar/2012/06/09/kemencet-adtak-at-felsovarosban/

Felsővárosi kemence
A Fejér Szövetség és Felsőváros közösen határozta el, hogy az általános iskola udvarára egy kemencét építenek, amit nemcsak a diákok és a városrész lakói használhatnak, hanem bármelyik székesfehérvári is. A kemence faszerkezetét és a kemenceépítés mesterét a Fejér Szövetség szerezte, s adta át az iskolának.

A kemenceátadáson igazi közösségi hangulat alakult ki, bár az odalátogató az üres székek láttán bizony megriadt, hogy senki sincs ott. Az emberek a fák hűvöséből nézték a műsorokat, amiket az iskola árnyékában adtak elő. A kemence felfűtése közben az iskola diákjai kitáncolták a májusfát, amit aztán az igazgató vezetésével ki is döntöttek. Mint Földi Zoltán, a Felsővárosi Általános Iskola igazgatója elmondta, megpróbálja a magyarság kihaló gondolatait a fiókhalálból megmenteni. Nem elég az, hogy szép könyvek színes lapjain megmutogatjuk, miként éltek elődeink, hanem oda kell vezetni a fiatalokat a liszthez, gyúródeszkához és igenis a kemencéhez, hogy láthassa, érezhesse hogyan készül az élet jelképe – mondta Földi Zoltán. Mint igazgató és mint önkormányzati képviselő is fontosnak tartom, hogy gyermekeink minden napjaikban éljék meg a múltat – zárta Földi Zoltán.

Boór Ferenc a Fejér Szövetség képviseletében kiemelte: elődeink a konyhákban élték életüket, ott sírtak, ott nevettek, ott ültek le beszélgetni. A kemencének közösségépítő szerepe van, méghozzá gyönyörű szép családépítő jelleggel, hát az iskoláknak ne csak tanórái, hanem közösségi életük is legyen – hívta fel a figyelmet Boór Ferenc. Felsőváros mindig is nyitott volt a hagyományai iránt, de úgy látom, hogy a városban él ez az igény, amit Cser-Palkovics András is jelzett, ezért a mai kemenceavatás egy sorozat első állomása, hiszen még sok fehérvári iskolában szeretnénk avatni – mondta Boór Ferenc.

Tóth Péter, aki a kemencét építette elmondta, hogy egy alkalommal vizes lett az állománya az otthon készített kenyérnek, ezért nem fért be mind a kemencébe. Nem akartam, hogy elvesszen az alapanyag, ezért a maradékot elektromos sütőben sütöttem ki. Ugyanabból az alapanyagból, ugyanabból a keverésből készültek a kenyerek, de a kemencében sütött összehasonlíthatatlanul jobb volt, mint a másik – mesélte Tóth Péter. Hozzátette: kisöpörjük, kitisztítjuk a kemencét mielőtt a kenyeret betesszük, csak a forró levegő marad ott, de a kemencének lelke van, ami megjelenik a kenyér ízében.

Földi Zoltán igazgató, képviselő elmondta: a kemencét minden fehérvári használhatja. Sok szeretettel várjuk közösségek jelentkezését hétvégékre, hogy az iskola udvarán a kemence mellett töltsenek kellemes órákat.

Ahogy az avatás napján is volt bográcsos főzés piknik hangulatban, íjászkodás kicsiknek és nagyoknak egyaránt, csillagvassal célbadobás, zenehallgatás, tánc és borozás, sörözés, jaffázás. 

Bizony gyakorolták ifjak és vének is az ostor pattogtatását, de volt, akinek a legjobban a hátán csattant, s nem a végén az ostor.


------------ Eddig a Fehérvár Hír24 cikke, s alább egy kép és néhány sor az fmh.hu-ról -----------

Kemencét avattak a Felsővárosi iskolában

Székesfehérvár – Sok-sok helyben készült finomság kerülhet ki majd abból a kemencéből, amelyet szombaton avattak föl a Felsővárosi Általános Iskolában.

2012. június. 10. vasárnap | Szerző: fmh.hu

A szépen kivitelezett kemence avatójára kedves ünnepséget szerveztek (Fotó: Lovász Lilla)
-------------------------------- | ---------------------------------

A Fejér Szövetség Kertváros és -Magyarország programja ezzel elindult, melynek keretében a Szövetség - jelenleg természetszerűleg még elsősorban a felsővárosiak részvételével - hirdeti meg a

Fejér Kemencés Kenyér Mozgalmat

Dagassz, kelessz, vess, süss és hasíts saját beszerzésű lisztből és felsővárosi kovászból saját készítésű Fejér Kemencés Kenyeret velünk!

Az avatást követő Fejér Kemencés Kenyérsütésre elő- és felkészítő sorozat keretében az első nyílt kenyérdagasztás, -vetés, -sütés és hasítás 2012. június 12-én, kedden 14 órától 18 óráig tart a Felsővárosi Fejér Kemencénél, amelyből kóstolót kapnak akik a soron következő előadáson a Hétvezér Esték "újdonsült" - "szűz", első alkalommal közénk látogató - érdeklődői.

Fejér Kemencés Kenyér tanfolyamra és a tanfolyam elvégzése után a szeptembertől induló heti (az érdeklődők számától függően akár hetente többszöri) rendszeres kemencés kenyérsütésre lehet jelentkezni, feliratkozni kedden a helyszínen - Kertalja és Koppány utca sarok - a sütések idején, avagy a Hétvezér Estéken keddenként este 7 órától (most kivételesen a Szabadművelődés Házában, de általában) a Királykúton.

Érdeklődni lehet: fejerszovetseg@gmail.com címen levélben, a tárgy sorban: Fejér Kenyér címmel! Szeretettel várja az érdeklődőket Kovács Ferenc, s a Fejér Szövetség Felsővárosi Tizedének tagjai!

Fejér Szövetség Sajtószolgálat


Kemenceépítés és -avatás (2012.06.09.) vázlatos költségvetése:
Sorsz
Tételek:                            Bevételek
Kiadások
1.        
Cserép (Fodor Erzsébet)                                                                20000
40000
2.        
Lenolaj kence
3160
3.        
Gipszkarton csavar
1575
4.        
Fafogantyúk
400
5.        
Hamuzóajtó pánt
440
6.        
Homloktábla vörösfenyő deszka
13436
7.        
Oszloptalpak
4725
8.        
Tetőszerkezet faanyag
61800
9.        
Szögvas
1235
10.     
Vágókorongok
3040
11.     
Diópánt
2450
12.     
Kovácsoltvasak
4770
Anyagköltség
KovácsFeri
Egyenleg:                                                                          
117031-117031
13.     
Kovácsolás (Kovács Ferenc)                                                        25000
25000
14.     
Egyéb munkák (Felsővárosi tized)                                                25000
25000
15.     
Kemenceépítés (fedezet: Földi Zoltán; mester: Tóth Péter) 150000
150000
16.     
Tetőszerkezet (Felsővárosi tized)                                                  25000
25000
17.     
Fafaragások (mester: Vacsi László)                                             50000
50000
18.     
Fuvarozás (KF,SV,SZL)                                                                   15000
15000
Munkadíjak
Összesen:                                                                                       290000
310000-290000
19.     
Hungarikum (fedezet: Földi Zoltán)                                             25000
25000
20.     
Útiköltség Simontornya
5000
21.     
Útiköltség Tisza András
3000
22.     
Hétpróba díjak (MTF BF)                                                                 1200
3200
Kemence
Összesen:                                                                                     336200
463231
Egyenleg
a Fejér Szövetség által fedezett költség (a fentiekből             151200 +) 
127031

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése