Szombaton már a márványtáblát köszörülték a Horthy szobor állítói, amelyre a támogatók nevét írják majd rá. Egy éve gyűjtik az adományokat az emlékműhöz, sokan azonban nem pénzt, hanem építőanyagokat adtak. Azt állítják, a Jobbik és a Fidesz is bejelentkezett, de ők csak magánszemélyek adományait fogadták el.

A szobor talapzata már csaknem kész a csókakői vár alatt. A Horthy-szobor a Nagy-Magyarország emlékmű mellé kerül. Magyarország első köztéri Horthy szobrának felállítását a Vértesalja Gyermekei Baráti Kör kezdeményezte, de több civil szervezet is csatlakozott hozzájuk. Két hét múlva tervezik az avatót.

Egy kilométerrel lejjebb azonban, a faluban igencsak megoszlanak a vélemények a szoborral kapcsolatban. Van aki szerint „nem rossz ötlet”, más azonban nem örült, hogy „hungarista falut” faragnak a településből. Volt, aki még élt a Horthy-korszakban, és azt mondta: „nem volt olyan nagyon pozitív vélemény róla”.
 
A polgármester azt mondja: ők csak a néhány négyzetméteres területet adták a kezdeményezéshez. Ugyanakkor – bár tudják, hogy Horthy vitatott személy a magyar történelemben – a képviselőtestület mind a 7 tagja támogatta. De szerinte a lakók túlnyomó többsége is. Itt ugyanis jobboldali érzelműek laknak többségében – mondja a polgármester – akik szerinte máshogy ítélik meg Horthyt.

„A képviselőimet is megkértem arra, hogy szondázzák meg a választókerületüket. Nagyon gyorsan megkaptuk az eredményt, hogy támogatják az ügyet, vagy hát a többségében igen” – mondta az ATV-nek Fűrész György, Csókakő polgármestere.

A polgármester nem fél attól, hogy a szobor miatt szélsőjobbos találkozóhely lesz a településből, mint mondja már most is elég sokan jönnek közülük. Azon viszont gondolkodtak, hogy nem lenne-e érdemes várni a szoborállítás engedélyezésével, amíg a Horthyról szóló társadalmi vita eredményt hoz, ám úgy döntöttek, ebben inkább katalizátor szerepet vállalnak fel.

atv.hu