2017. október 20., péntek

Atila és/is Szent István - a magyarság zivataros évszázadai Atilától Szent Istvánig

Ha kedd, akkor Hétvezér Est ...
Dr. Boór Ferenc: Atila és/is István - a magyarság zivataros évszázadai Atilától Szent Istvánig (1. rész)

A Fejér Szövetség Hétvezér Estéinek soron következő, 388. előadója - nem először, s talán nem is utoljára - Dr. Boór Ferenc műegyetemi tudományos munkatárs, a Szent György Lovagrend lovagja, a Fejér Szövetség alapító társelnöke, s az MVSZ Fejér Megyei Szervezetének elnöke lesz. S amint megszokhattuk már, most sem lesz meglepetésektől, meglepő állításoktól mentes az előadása. Már a cím főszereplőinek neve is sugallja, Atila és Szent István alakjának összehasonlítása, egybevetése semmi esetre sem nevezhető mindennapinak.

Az előadó beharangozója is valami hasonló "titokra" utal, ami miatt Kolozsvári Grandpierre Endre egyik kései TV felvétele is, melynek címe: "Könyv ítélőszék" volt, nagy vihart kavart. Idézve: "Kevesen gondolnak arra, hogy Bendegúz fia, Etele-Atila-Atilla és Gejsa-Géza fia Vajk-István történelmi szerepe, alakja mennyi mindenben azonosak. Leginkább e két személyt ellentétként állítja be az utókor, holott óriási kettejük életútjában az azonosság. Mindkettőről tudjuk, hogy római műveltségben is nevelkedtek, s a krónikák tanúsága szerint mindketten római szokás szerint is koronáztattak. S, ha már mindkettőt említik a szkíták utolsó, s a magyarok első királyaként is, a Szent Koronát is van, aki Atillának, s van, aki Istvánnak tulajdonítja. Miközben úgy tudjuk, hogy életük merő háború és harc, de egyetlen háborút, de még csatát sem vesztettek, addig mindkettőjük megítélése rendkívül vitatott. Atillát határainkon kívül, Nyugat-Európa hivatalos tudósai, míg Istvánt a határainkon belüli autodidakta történészek tömkelege sújtja leginkább elképesztő vádakkal, s egyaránt mindkettőt még a 'testvérgyilkosság' vádjával is. Mindkettő esetében vitathatatlan, hogy nemcsak európai, de világtörténelem formáló személyiségei voltak a magyarságnak, utódlásuk mégis nemzeti tragédiába torkollott (hunvész és magyarvész) éppen a primogenitura és az ősi (beszúrt megjegyzés: de az előadó váltig állítja, hogy az nem a senioratusi) utódlási elv miatt."

Az előadó - bizton számíthatunk erre is, hogy - a megannyi hiteles forrást idézve, a hitelteleneket megvilágítva, s a tényeket és bizonyítékokat egymás mellé sorakoztatva érvel majd, azonban azon kívül, hogy felhívja a figyelmet, hogy a vádak és a megismerhető tények messze ellentmondanak egymásnak, megkísérel rendet is vágni abban a "sötétnek nevezett" középkorban, amelyet éppen e két történelmi személyiség ideje közötti időszakra datálnak.
 
Szeretettel várjuk az érdeklődőket. Aki ezt az előadást végignézi és végighallgatja, biztosan nem teszi hiába, hiszen  - ebben is biztosak lehetünk a címbe biggyesztett kiegészítő megjegyzést ("1. rész") látva, hogy lesz még folytatása, a felvetés, a vita a legkevésbé sincs és lesz lezárva.

Az előadás ideje: 2017. Magvető hava, azaz október 24. kedd 18.00 óra
Az előadás helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25.

Fejér Szövetség Sajtószolgálata

4 megjegyzés:

  1. remelem a jutubra minel hamarabb fellessz totve

    VálaszTörlés
  2. itt meg bovitettem kozben a hun szkita magyar satobbi dolgokot ha erdekel meg
    http://szabir.ingyenblog.hu/a-hunokrolszkitakrolmagyarokrol.blog
    itt meg a kitalalt vilagkor [benne a ''kozpekor'']
    http://szkitia.ingyenblog.hu/kitalalt-kozepkor-vilagkor.blog

    VálaszTörlés
  3. a Jutubra miért nem teszitek fel a Fejerszövetség vidókot?

    VálaszTörlés
  4. Ez - mit szépítsük - a mi évek óta tartó bénaságunk. Előbb-utóbb megoldódik ez is.

    VálaszTörlés