2015. március 27., péntek

A 264. Hétvezér Est vendége: Fehér István a Felvidékről

Ha kedd, akkor Hétvezér Est

Fehér István: Felvidéki magyar kálvária

„A legszebb dolog életemben, hogy magyar lehetek” 
beszélgetés Fehér Istvánnal.

Egy felvidéki tanárember lesz a Fejér szövetség 264. Hétvezér Estjének vendége.  Fehér István Révkomáromban született és ott is nőtt fel. Az akkori Csehszlovákiában nem volt módja anyanyelvén egyetemi végzettséget szereznie. Pedagógiai fakultáson, földrajz-orosz szakos középiskolai tanár lett. 1989-től, 25 éven át a komáromi Selye János Gimnáziumban tanított. Osztályfőnökként pedagógiai pályájának talán legfontosabb eleme a felvidéki magyar diákok magyarságtudatának erősítése, mélyítése.

2011. szeptember 15-én visszavette az őseitől önkényesen elvett magyar állampolgárságot. Magyar állampolgársági esküt tett, amelyet a szlovák törvények értelmében be is jelentett a Nyitrai Területi Hivatal illetékes osztályán. Azóta napi szinten zaklatásoknak van kitéve, ami viszont arra ösztönzi, hogy járja a Felvidék és Magyarország településeit hogy biztassa az embereket, hogy igenis van értelme, mert a legszebb dolog az életében, hogy magyar lehet, még ha ez sokak által elképzelhetetlen hátrányokkal is jár, a mai Európai Unióban, amelyben olyan érzékenyek az emberi jogokra… 

https://www.youtube.com/watch?v=wpwt9aVWL4wA felvidéki kálváriáról készült dokumentum film pedig a képre kattintva tekinthető meg, azaz a Youtube csatornán indítható. 

Fehér István egyaránt szereplője mind a jelen határainkon túli, mind pedig az azon belüli mindennapi magyar közéletnek. 2015. március 27-én egyik felszólalója lesz a Rákóczi Ferenc 339. születésnapja emlékére meghirdetett Rákóczi Emléknap ünnepségnek a budapesti Kossuth téren.(Ld: RÁKÓCZI EMLÉKNAP - megemlékezés 2015. március 27. 17 óra, Budapest, Kossuth tér) 
Egy a napi sajtóban megjelent terjedelmesebb írás Fehér István küzdelmeiről "Leendő vendégünkről, Fehér Istvánról szól az írás a Magyar Nemzet világhálós oldalán" című bejegyzésünkben olvasható.


Az előadás ideje: 2015. március 31. kedd 18 óra
Az előadás helye: Székesfehérvár, Miss Tee Teabolt, Ady Endre. u. 32. I. em.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése