2012. október 24., szerda

Ön már csak tudja, Fazekas úr, hogy az aranytojást tojón ki kukorékul!

Fazekas Sándor: "Ezt a földfoglalást hogyan képzeljem el szerkesztő úr? A képeket nézve egy tucat emberről beszélünk, melynek nagyobb része a sajtó képviselőiből állt. A héten már tervezett a Parlament elé tüntetést az Élőlánc Magyarországért elnevezésű párt is, csak senki nem találta meg őket. Sem Kajászón, sem más településen nem a helyi gazdák elégedetlenségéről van szó, hanem egyesek politikai haszonleséséről."

Hát Ön aztán tudja, Fazekas úr! Minek is olvasni? Elég a képeket nézni! Semmit sem cáfolni, amit a kajászói gazdák, mások és Ángyán József állított. Ön még náluk is jobban tudja, a kajászóiaknál is jobban tudja, hogy mi a helyzet Kajászón!

Na ebből kell végre elég legyen! És a jogos kérdésre illendő válaszokat kerülő, magabiztossággal álcázott alaptalan rágalmazásokból!

Fazekas Sándor: a szabályok nem engednek meg semmiféle spekulációt, hatalmi befolyás érvényre jutását
(értsd: anélkül is garantálják a nagytőke egyeduralmát!)

Lássuk az Ön nyilatkozatát, s beírtuk azt, amire soha, sehol sem válaszol, avagy amit "módszeresen" kerül, mert nagyon jól tudja, hogy a földtörvény úgy sz@r-r@ssz, ahogy van, pontosabban nagyon is jó azoknak, akik a mezőgazdasághoz semmit sem konyítva kínálnak disznópásztori állást megalázva mindenkit, aki eddigi életében nem pénzt és hatalmat, hanem hozzáértést és együttérzést halmozott. Úgy-e tudja, hogy ez a bekezdés kikre és mikre célzott?!

 

Fazekas: semmi ördögi nincs a földtörvényben!

szerző: O. Horváth György
forrás: http://www.szabadfold.hu/gazdanet/fazekas_semmi_ordogi_nincs_a_foldtorvenyben 

Húsz év múlva a mai másfél-kétszeresére bővül a hazai mezőgazdaság teljesítménye. A földtörvény olyan mértékben alakíthatja át életünket, hogy akár a magyar vidék alkotmányának is tekinthetjük, s ennek is meglesznek a sarkalatos törvényei. Az állami földekre külön jogszabályt alkotnak, így aki állami földet bérel, más szabályok szerint élhet majd 2014 májusától – többek között erről beszélgettünk Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel.

- Nem akartam az állami földbérleti pályázatok botrányaival foglalkozni, mert inkább az ön fejében lévő jövőkép érdekel, és eddigi nyilatkozatiból is egyértelműen kiderül: a minisztérium szerint nem történtek szabálytalanságok. A napokban azonban Kajászón, négy helyi gazda, akik pályázatát elutasította a földalap, állami földeket foglalt le. Mit tesz ilyen polgári engedetlenség esetén a tárca?
- Ezt a földfoglalást hogyan képzeljem el szerkesztő úr? A képeket nézve egy tucat emberről beszélünk, melynek nagyobb része a sajtó képviselőiből állt. A héten már tervezett a Parlament elé tüntetést az Élőlánc Magyarországért elnevezésű párt is, csak senki nem találta meg őket. Sem Kajászón, sem más településen nem a helyi gazdák elégedetlenségéről van szó, hanem egyesek politikai haszonleséséről.
(Ön már csak tudja, Fazekas úr! Ön, aki érdemre egyetlen indítványra sem, az Élőlánc indítványaira, a kajászói és váli gazdák panaszára sem, sőt, a Nemzet- és Földvédelmi Közindítványra sem válaszolt! Ön úgy tűnik "beavatott", mert anélkül is ismeri a kajászói helyzetet, hogy megkérdezte volna Kajászót!)

- Két oldalról éri kritika a tervezetet: az egyik szerint a kicsiknek, a másik szerint a nagybirtoknak kedveznének vele.
- Ebből is látszik, hogy jól gondolkodunk, középen állunk. (jól hangzó áporodott semmi indok!) A tervezet kialakítása előtt és alatt két társadalmi vitát, számos tanácskozást, gazdafórumot tartottunk, (MENNYIT IS? HOL IS? KIVEL IS? MIRŐL IS? HOGYAN IS? - ekkora BLÖFF-MASZLAGOT?!) kérdőíves felmérést készítettünk. A véleményeket, számokat vettük alapul, mikor például az üzemméretek nagyságáról döntöttünk.

- A kritikák igazából arról szólnak, hogy mind a kis- és közepes termelők, mind a nagybirtokosok között lesznek védett vállalkozások, amelyekkel kivételezik kénye-kedve szerint a kormányzat, vagyis klientúrát épít.
- Nem tudom elképzelni! Ugyanis a tervezet szerint egy földterület megvételéről a helyi földbizottság dönt majd, a helyieknek elővételi, előbérleti joga lesz. (értsd: helyi a cég, aki az adott távolságon belül magát bejegyzi, s akik aztán elővételi jogukkal élve - NFA előtt is - a bérelt földet korlátlan térmértékben megvehetik tagjaikon keresztül - MICSODA BLÖFF?!) Aztán ott van a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elővételi joga is. (Ott ám a gazdákkal szemben, de nem a bérlő nagybirtokos gazdasági társaságokkal szemben!) Ezek mind olyan garanciát jelentenek a magyar gazda számára, melyek nem engednek meg semmiféle spekulációt, hatalmi befolyás érvényre jutását. Így kizárható minden spekuláns, legyen hazai, külföldi, zsebszerződő. Csak földműves vehet földet 2014 májusa után. (Ez már elképesztő! Olvasta Ön a törvénytervezetét Fazekas úr? Egy társaság, ha beírja a tevékenységi kódjai közé a megfelelőt, máris földművelő. Üzemtörvény ismerete nélkül mit higgyünk még el? "Hülye azért nem vagyok!" - jut eszünkbe erről szabadon a piacról, ahova a földet is engedik Fazekas úr!)

- Ebbe az uniónak is lehet beleszólása!
- Ettől nem tartok, a tagországok között találni számosat, amely olyan földügyi szabályozást alakított ki, hogy praktikusan meggátolja külföldiek földszerzését. Mi a francia példát vettük alapul. (S miért épp a lényeget hagyták ki abból? Hogy nem vették észre, hogy mennyire akadályozza a nagybirtok rendszert, hogy a földtörvénye az üzemtörvényre alapoz, hogy nincs térmértéki kiváltság gazdálkodó személyi alapon, ...?)

- A Jobbik egyenesen azt követeli, hogy az Országgyűlés és a kormány kezdeményezze az Európai Unióval kötött csatlakozási szerződés újratárgyalását, mert a magyar földtörvény sérteni fogja a szabad tőkeáramlás uniós alapelvét, amit elismertünk, rögzítettünk a csatlakozási szerződésben! (A szerkesztő sem tudhatta, mert a Jobbik is elfelejtette megemlíteni, hogy a Magyarok VIII. Világkongresszusának határozatát képviseli. Bár csak ez lenne a gond, de mégis nagyon jellemző?!)
- Nincs ilyesmire szükség. A tőke szabad mozgását garantálja ez a törvény. (No lám, csak nem?!) A mezőgazdaságon belüli befektetők számára szabad a pálya, amennyiben magánszemély és gazdálkodásból akar megélni, vagyis csak földműves vehet és bérelhet földet. (Miniszter úr! Hogy Ön mennyire naiv, ha azt hiszi, hogy piszi ezt elhiszi, főként, ha az Önök földtörvényét a kezébe veszi! Olvasson már utána! Mankónak ajánljuk: Fejér Szövetség a földtörvényről, Tanka Endre a földtörvényről)


A folytatást az olvasóra bízzuk, ha még van gyomra egyáltalán ehhez a pamfletnek is rossz mellébeszélős hitvalláshoz:  http://www.szabadfold.hu/gazdanet/fazekas_semmi_ordogi_nincs_a_foldtorvenyben!

Miniszter Úr! Ez a földtörvény máris megbukott. Vagy, ha most nem, akkor Ön és aki ezt megszavazza, az - a legkevesebb, hogy - bukni fog.

A magyar választó nem igásló, a magyar föld pedig nem eladó!

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése