2012. október 9., kedd

Törvénytelenségre készülnek az országgyűlésben, ha társadalmi vita nélkül tárgyalnak föld ügyben!

A földtörvény visszavonását követeli az Élőlánc Magyarországért

Mezőfalva - A harmadik Ángyán-jelentést megismerve, a becsapott gazdák és a kisemmizett települések érdekében ismét az állami földhaszonbérleti pályázatok és földtörvény tervezetének visszavonását követeli az Élőlánc Magyarországért.

2012. október. 04. csütörtök | Szerző: Klecska Ernő, Fejér Megyei Hírlap 


A Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottsága és Mezőgazdasági Bizottsága általános vitára ajánlotta a földtulajdonra és földhasználatra vonatkozó földtörvény tervezetét, amely alapjaiban, hosszú időkre fogja meghatározni a vidék társadalmának és gazdaságának alakulását.

A tervezet azonban nem csak a vidékfejlesztési stratégia célkitűzéseivel nincs összhangban, hanem az alaptörvényben deklarált fenntarthatóság alapelveivel is ellentétes. A szép szavak mögött magában rejti a spekuláció, a korrupció és a társadalmi igazságtalanság lehetőségeit. Korlátokat szab a földszerzésben az őstermelőknek, családi gazdaságoknak, de korlátlan üzemméret kialakítását teszi lehetővé az olcsó bérmunkával dolgozó, a helyi gazdaságból profitot elvonó nagyüzemnek, előrevetítve a családi gazdaságok és a vidéki települések elsorvadását. A külföldi földtulajdon ellen irányuló harcias kommunikáció közepette a tervezet kész tényként kezeli, hogy európai uniós állampolgárok földet vásárolhatnak Magyarországon. Mindezt tetézi, hogy a tervezetről érdemi társadalmi vita nem folyt, rá vonatkozóan hatástanulmányok nem készültek - fogalmaz a mezőfalvai központú mozgalom elnöksége.

Az Élőlánc Magyarországért ezért követeli, hogy ezt a törvénytervezetet vonják vissza, és az új tervezet készítését előzze meg a szükséges hatástanulmányok elkészítése, majd erre építve a képviselők szervezzenek választóik számára az ország minden területén nyilvános társadalmi vitát. A törvénytervezet további tárgyalása csak ezt követően kezdődjék meg - hangsúlyozta Ács Sándorné, a szervezet elnökségi tagja.
(szerk: azt követeli tehát, amit a Kövér Lászlónak írt levélben, az országgyűlési képviselőknek írt Nyílt Levélben, s a tavaszi Közindítványban a Fejér Szövetség is követelt - egyre többen látják, hogy az NFA, földtörvény ügyek és az igazságtól független jogrendetlenség ügyei összefüggnek)

A szervezet szeptember végén kinyilvánította: a magyar közvagyon stratégiai részét alkotó állami földeknek kizárólag a helyi közösségeket kell szolgálniuk! Azzal, hogy a földek egy rafináltan kitalált rendszer révén külső tulajdonosok nagybirtokaivá állnak össze, elvonják a jövedelmet és a fejlődési lehetőséget a vidéki településektől, ezzel lassú sorvadásra ítélik őket.

A Demokratikus Koalíció szerdán Felcsúton tüntetett a földügyek miatt. Részletek itt!
A földbérlet-pályázatok ügye tavasszal robbant ki. Részletek itt!

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Vonatkozó korábbi bejegyzéseink: 
Meddig hallgathatnak közpénzen Fejér megye országgyűlési képviselői? 
A magyar föld dübörög ... José Bové és Ángyán József
Bayer Zsolt nem olvas, csupán ír, hogy hatalmas nyelvcsapásokkal le- vagy fel-alájárhasson?!
EU képviselő az oligarchákról 
Ángyán József III. jelentése az állami földbérleti pályázatokról 
Bukott NFA pályázati rendszer után ...
Szégyellje magát a süket és néma közszolgálati sajtó!
Föld(f)osztás NFA módra - Hajdú-Biharban is azt folytatják, amit Fejérben kezdtek el!
A 120. Hétvezér Est felvételei - A föld a létért és nem a génmódosításért dübörög 
Uraim, vigyázzanak, mit képviselnek - nyílt levél a MAGOSZ alelnökeinek! 
Csípi a szemünket ez a föld feletti porhintés 
Fejér után Borsodban is párolog a föld - Cipolla földje?! 
Gazdakövetelések 10 pontban - NFA STOP!
Követelések a Fejér Szövetség által is támogatott gazdatüntetésen 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése