2012. október 15., hétfő

Az utolsó bevetés ... a 146. Hétvezér Estén

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Vitéz Zetényi Csukás Ferenc: "Az utolsó bevetés"

Zetényi Csukás Ferenc, író, a Vitézi Rend Csongrád megye Székkapitánya és a Horthy István Mártírok és Hősök Alapítvány elnöke lesz a Fejér Szövetség  előadója a 146. Hétvezér Estén.

Az előadó nem kevesebbel büszkélkedhet, minthogy családja Csanád vezértől származtatja magát, nevükkel sűrűn találkozni Zsigmond király okirataiban, II. Ulászlótól kaptak birtokot és nemesi rangot, nagybátyja repülős vezérkari alezredesként Horthy István parancsnoka volt.

Családjában 56-os mártír, pécsi ipartestületi elnök, akadémikus, németországi vállalkozó – aki a németországi magyarok baráti körének aacheni elnöke – és polgármester éppúgy megtalálható, mint a Süsü meseírója. Ő a repülés és a világháborús hősök elszánt kutatója, könyveket ír és ad ki, lovag és vitéz is egyben. Zetényi Csukás Ferenc itt él közöttünk, személyében a múlt találkozik a jelennel, és azon dolgozik, hogy ez a múlt megőrződjék a jövőnek.
Ezen az estén a nemrég megjelent könyvét, AZ UTOLSÓ BEVETÉS-t mutatja be, amelyben a Don-kanyarban hősi halált halt Vitéz nagybányai Horthy István, repülő főhadnagynak állít emléket.

1942. augusztus 20-án, repülőszerencsétlenséget követően vesztette életét Horthy István repülő főhadnagy, Horthy Miklós idősebbik fia és helyettese. Hetven esztendő telt el a tragikus haláleset óta, de a repülőszerencsétlenség okai és körülményei a mai napig tisztázatlanok maradtak.

A száraz és szenvtelen tények alapján: „Horthy István repülőgépe egy teljes bedöntésű balfordulóból egy pillanat alatt jobbra átperdült, egy pillanatra „hátrahelyzetbe” került és onnan orrát leadva bal dugóhúzóba perdült. A gép körülbelül másfél fordulatot perdült gyors ütemben, majd egy felet már lassabb ütemben, amelynek a végén a perdülés csaknem megszűnt. Ezután hozzávetőleg 70 fokos szögben a gép a földnek ütközött és felrobbant…”

A repülőszerencsétlenség után legendák keltek szárnyra halálával kapcsolatban:
Bárhogyan is történt, Horthy István kormányzó helyettes és repülő főhadnagy az életét adta a hazáért. Hősi emlékét kötelességünk örökké megőriznünk. Nyugodjon békében!

A könyv ezekre a legendákra kíván választ adni a teljesség igényével, és tisztelegni óhajt Horthy István kormányzó helyettes és repülő főhadnagy katonai pályafutása és hősi halála előtt.
forrás: * szegedma.hu 2011. okt. 27.

Az előadás helye: Királykút, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.
Az előadás ideje: 2012. október 16. (kedd) 19.00-21:00 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése