2012. október 8., hétfő

A magyar föld dübörög ... José Bové és Ángyán József

Bové-Ángyán-Szabó: "Nincs más utunk, minthogy mindezzel szembe kell fordulni!"

forrás:  Pacsker  2012.10.03.

"Az Európai Unióban újra föl kell vetni az élelmiszer-önrendelkezés kérdését!" - jelentette ki Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium lemondott parlamenti államtitkára. Nyíltan és burkoltan is utalt azokra a vezető mezőgazdaság-politikai tisztségviselőkre és oligarcha pajtásaikra, akik miatt Magyarország a létbizonytalanság és a kiszolgáltatottság közelébe jutott! Említette legutóbbi tanulmányát, melyből kiderül, hogy három megyében a földek 80%-át milyen oligarchák nyerték el és milyen trükkökkel.
Lemondása óta elkezdte összeírni az állami földpályázatok nyerteseit megyénként. Az eddigi tapasztalatok szerint a meghirdetett földek nyolcvan százalékát 25 érdekeltség szerezte meg. 
A "Földet a helyi gazdáknak?" nevű esemény tulajdonképpen a »földbirtok-, oligarcha-, tőkés társaságok világuralma ügyek« folytatása, a fórumon egy asztalhoz ült a híres francia parasztforradalmár José Bové EP képviselő, Ángyán József volt államtitkár és Szabó Rebeka, a Mezőgazdasági bizottság LMP-s tagja, akik a fenntartható mezőgazdaság és az élelmiszer-önrendelkezés európai uniós lehetőségeiről, valamint a földeket megszerző oligarchákról beszélgettek.

A vidéki kérdések a városokat is érintik, hiszen ha nincs hátországa a városoknak, aminek nekitámaszkodhatna, az ugyanolyan sorstalanság lesz végső soron, mint amilyenbe most a magyar vidék került! A budapesti 8. kerületi Grund nevű helyen jöttek össze nemzetközi és magyar színtérről egyaránt azok az emberek, akik vagy már látják vagy még csak érdeklődtek az európai mezőgazdaság aktuális helyzete iránt: azon belül is legfőképp a családi gazdaságok szerepe volt hangsúlyos.
A magyarul elhangzott beszédek letölthetők és meghallgathatók a greenrblog x3 tárhelyéről és alább! [A tárhely működését (a humánökológiai filmgyűjteményhez hasonlóan) saját zsebből finanszírozzuk, amihez a jobb oldalt található számlaszámon és paypal donate gombon keresztül lehet segítséget nyújtani - köszönjük!]

"Megmondom őszintén, azért is jöttem erre a mai fórumra, mert személyesen is szerettem volna találkozni és megszorítani annak az embernek a kezét, aki ezt a gondolatot, a maga paraszti egyenességével fölvetette Európában, és nem csak fölvetette, hanem tett is érte, amikor lebontja a McDonaldsokat, amikor a GMO-s területeket egyszerű módszerekkel megszünteti - 'ne vitatkozzunk erről, káros és szüntessük meg' - amikor elindítja a Via Campesina mozgalmat, ami a kis- és közepes helyi gazdákat hozza helyzetbe. Az az európai alapmodell, hogy ezek a kis- és közepes családi gazdaságok szövetkeznek és így jelennek meg a piacon, ez a hangya-modell, ebbe az irányba kell mennünk!" - mondta Ángyán József.

José Bové 2009 óta az Európai Parlament képviselője, a zöldpárti frakció tagja. Az Európai Parlamentbe az Europe Écologie listáján jutott be, amely a francia környezetvédő pártok koalíciója volt. Bové a francia kistermelők érdekeit és az egészséges élelmiszereket képviselő Confédération Paysanne, illetve a kistermelők nemzetközi mozgalma, a Via Campesina vezéregyénisége és a polgári engedetlenség módszerének meghonosítója, a génmódosított növények elleni állampolgári csoportok szervezője. Régóta küzd a gazdasági globalizációt képviselő szervezetekkel: a Kereskedelmi Világszervezettel és az élelmiszeripari óriáscégekkel. Ezért is bontott le traktorral társaival egy épülőfélben lévő McDonald's éttermet 1999-ben a franciaországi Millau-ban.
A Via Campesina 1996-ban vezette be a köztudatba az „élelmiszer-önrendelkezés" politikai koncepcióját. Eszerint minden népnek joga van az önálló agrár- és élelmiszerszektort szabályozó politikához, hogy egészséges élelmiszer-szükségletét helyi erőforrásokból tudja fedezni.
Bové programjában egy nyitott, részvételi demokrácia-modell és az EU új, valóban legitim alapokra helyezése is szerepel a fejlődés új modelljének igénye mellett, amely újrafogalmazná a társadalom növekedéshez, cserekapcsolatokhoz, fogyasztáshoz való viszonyát. Magyarországon a 2002-ben kiadott A világ nem eladó c. interjúkötetben írnak róla.

Ángyán József: Nem fogom abbahagyni - NOL.hu
(interjú részlet)

– Ezek szerint úgy véli, a földügyekbe akár bele is bukhat a kormány?
– Vidéken mindenképpen, de lassan a várost is megérinti az ügy. A gazdaember bizalmatlan, gyanakodva figyeli a politikát. Jó oka van rá, hiszen a magyar parasztság és falu története a sorozatos megcsalatások története. A vidéki, helyi közösségek egyebek mellett azért szavaztak 2010-ben a Fideszre, mert félretették magukban ezt a gyanakvást, és – mások mellett nekem is – elhitték, hogy visszaállítjuk az erkölcsi normák és az adott szó becsületét. Ezért aztán még mélyebb a csalódásuk, és még fájdalmasabb a kijózanodás.
– Ahhoz, hogy a gazdák higgyenek egy új vidékstratégiában, az ön arca is kellett...
– Talán nem veszik szerénytelenségnek, de valószínűleg így volt. Én soha nem csaptam be őket, és nehéz helyzetekben is mindig kiálltam értük. Ezt az emberek pontosan érzik. Ez ad egyfajta erkölcsi tőkét, amely számomra minden vagyonnál többet ér. Amikor Orbán Viktor felkért a vidékfejlesztési minisztérium államtitkári posztjára, mindezt bizonyára ő is felmérte. Én akkor egy kész „nép-párti" programot tettem elé, a „kottámat", ahogyan fogalmaztam. Ezt hosszú évekig készítettem, helyi gazdákkal, vidéki és városi közösségekkel, valamint szakmai műhelyekkel egyeztetve, a helyi kezdeményezésekre alapozva. Ebben például szerepelt, hogy a földeket helyben lakó, gazdálkodó családoknak, kis és közepes gazdaságoknak fogjuk odaadni, mert így lesz a föld eltartó képessége a legnagyobb. Így tud erősödni a helyi gazdaság, és ezzel a helyi közösség, a föld és a befektetett munka haszna helyben, a faluban marad, és sok családnak ad generációkon keresztül tisztes jövedelmet, megélhetést. A bérmunkásokat foglalkoztató tőkés nagybirtok egyetlen vezérelve a profitmaximalizálás, a tevékenység hasznait kiveszi, környezeti, foglakoztatási, szociális kárainak elhárítását, annak költségeit pedig ráhagyja a társadalomra. Termelési költséget minimalizál úgy, hogy közben a társadalmi költségeket maximalizálja. Egy hazai foglalkoztatási példával élve: 2011-ben a kis, közepes egyéni gazdaságokban a föld – önfoglalkoztatást és bérmunkát is figyelembe vevő – foglalkoztatási kapacitása négyszerese volt annak, mint amit a tőkés társaságok produkáltak. Utóbbiak a 430 ezer fős jelenlegi mezőgazdasági foglalkoztatásból a terület felén csupán 83 ezer bérmunkásnak adtak megélhetést. Én nem ehhez a dél-amerikai modellhez szegődtem. Egy valódi néppárti vidékprogramot adtam oda az elnök úrnak azzal, hogy ha erről lehet szó, akkor ehhez szívesen adom a nevem, a munkám, a hitelem. Én erre komoly ígéretet kaptam. Máig őrzöm a visszakapott „kottámat" Orbán Viktor bejegyzéseivel.
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Vonatkozó korábbi bejegyzéseink:
Bayer Zsolt nem olvas, csupán ír, hogy hatalmas nyelvcsapásokkal le- vagy fel-alájárhasson?!
EU képviselő az oligarchákról 
Ángyán József III. jelentése az állami földbérleti pályázatokról 
Bukott NFA pályázati rendszer után ...
Szégyellje magát a süket és néma közszolgálati sajtó!
Föld(f)osztás NFA módra - Hajdú-Biharban is azt folytatják, amit Fejérben kezdtek el!

A 120. Hétvezér Est felvételei - A föld a létért és nem a génmódosításért dübörög 
Uraim, vigyázzanak, mit képviselnek - nyílt levél a MAGOSZ alelnökeinek! 
Csípi a szemünket ez a föld feletti porhintés 
Fejér után Borsodban is párolog a föld - Cipolla földje?! 
Gazdakövetelések 10 pontban - NFA STOP!
Követelések a Fejér Szövetség által is támogatott gazdatüntetésen 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése