2013. november 22., péntek

Lehet-e erkölcsös egy politikus? - tesszük fel a kérdést a 198. Hétvezér Estén

Ha kedd, akkor Hétvezér Est 
Czibik István: Erkölcsös politikus 

A Fejér Szövetség 198. Hétvezér Estjének előadói Czibik István, matematikus, szakközgazdász, igazságügyi szakértő és barátai, vendégei lesznek.

Czibik István vitaindító előadásában az erkölcs és politika kérdéseiről beszél, amelyhez előadó társai is hozzászólnak. Nevezetesen: 
Kulcsár Ferenc - informatikus, baptista lelkész 
Garai András- építész, újságíró 
Gáspár László. építész, igazságügyi szakértő 

Miért is foglalkoznak ők - civilekként - a politikával? Ki ne ismerné ezt a szlogent?  „Civilek ne politizáljatok”!

Nem lenne-e kényelmesebb a fotelban hátradőlve szemlélni és kritika nélkül tudomásul venni azokat (és „csak” azokat) az eseményeket, amelyeket a média tudomásunkra akar hozni? Pedig elegendő volna csak magyarul feltenni a fenti latinosan elferdített kérdést. Wikipédia: "A politika kifejezés az ókori görög polisz névből ered. A politika szó eredeti jelentése közélet, ebben az értelemben tehát mindenki, aki részt vesz a közéletben, tevékeny (aktív) vagy tétlen (passzív) politikát folytat.” . 

A kérdés - tehát - magyarul így hangzik: Miért is foglalkoznak ők - közemberként - a közélettel? Úgy-e, milyen másként hangzik?! Szinte értelmetlenné válik magyarul e kérdés, avagy a kérdés már maga a válasz is egyben?! 

A közéletnek mi is részesei vagyunk, hiszen abban éljük életünket. Akkor is, ha csak passzívan veszünk részt sorsunk alakításában és másokra hagyjuk, hogy helyettünk döntsenek. 

Rábízhatjuk-e magunkat politikusainkra? Erkölcsös-e a mai politika? Politikusaink a közösségi érdekeket szolgálják-e, avagy csak saját, önző érdekeik vezérlik őket, és csak egy szűk réteg kiszolgálása lehet a céljuk?

Ezekre a kérdésekre bizonyára választ kaphatunk maguktól az előadóktól. Megtudhatjuk ezen az előadáson, és Ön is elmondhatja a véleményét, vagy meghallgathatja másokét, hogy saját álláspontját kialakíthassa.

Mindenkinek ajánljuk ezt az estét, hiszen mindnyájan közéletet élünk. Ne hagyjuk, hogy továbbra is csak a politikusok döntsenek felettünk, tudtunk nélkül, hiszen életünk, hazánk, földünk csak egy van, sajnos, az utóbbinak nagy része már zsebszerződésekben külföldiek kezén!

Az előadás helye: Királykút Emlékház, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.
Az előadás ideje: 2013. november 26. (kedd) 18.00-20:00 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése