2013. november 20., szerda

Agrárbizottság nem helyettesíthet Gazdatanácsot

... hol és ki is lehet a vezető?
*Bár az alábbi cikk szerzője nem is érti (s főként nem is hiszi), hogy létezhet olyan szövetség, amelynek nincs egyszemélyes vezetője, csak képviselői (esetleg ellenzői és támogatói) vannak, s abból sem egy, vagy kettő, hanem annyi, amennyi szintje létezik a szövetségnek és a döntéseknek, amelyekben való részvételre alakultak a szövetségre lépett testületek, ez esetben a Gazdatanácsok, az FMH mégis meglepően pontos és hiteles tájékoztatást adott most a Gazdatanácsok Szövetsége titkárságának (azaz választott országos tisztviselőinek) felhívásáról. Ezért és a felhívás fontossága miatt is és e lassú agonizálással elmúló - "székiség" helyett ún. "demokratikus centralizmuson" nevelkedettek - korszaka miatt egyébként nagyon is érthető bizalmatlanságon nem fennakadva közöljük a mai nyomtatott sajtóban is megjelent írást itt, honlapunkon is.

Ugyanis teljesen egyetértünk a Gazdatanácsok Szövetsége titkársága azon kijelentésével, hogy
az agrárbizottságok nem helyettesíthetik a helyi Gazdatanácsokat

Akcióba lépnek a gazdatanácsok

forrás: FMH, 2013. november 19., 17:50 szerző: Klecska Ernő

Fejér megye - Minél többen vegyenek részt a települési agrárbizottságok megalakulásában, de követeljenek vétójogot birtokpolitikai és földhasználati bérleti döntésekben –- szólítja fel tagjait a Gazdatanácsok Szövetsége.
A szervezet, amelynek két fehérvári vezetője  van* Boór Ferenc és Tamási Béláné személyében, azt kéri, hogy ha lehet minél több gazda vegyen részt a települési agrárbizottságok megalakulásában. A gazdatanács képviselője az agrárkamara megbízott vezetőségét képviselő levezető elnököt kötelezze arra, hogy vegye jegyzőkönyvbe azt, nem ismerik el a kamarát, mint törvényesen választott és működő érdekképviseleti szervezetet addig, amíg a törvényes választást a szövetség állásfoglalásának megfelelően le nem bonyolítják. Követeljék azt is, hogy az alanyi joggal megalakult, a helyben élő és gazdálkodó természetes személyekből álló gazdatanácsok vétójogot gyakoroljanak birtokpolitikai és földhasználati bérleti döntésben - hívnak fel a kajászói földfoglalásról ismertté vált szervezet vezetői. A szövetség a helyi települési agrárbizottságokat a törvényesség helyreállítása után, mint az állami feladatkörök, döntések megosztását, decentralizációját segítő intézményként tekinti, s vezetőjét, mint meghívott, szavazati joggal nem rendelkező tagot a települési gazdatanács munkájában részvételre elvárja - – szól a felhívás.

A Gazdatanácsok Szövetségének nem célja egy törvényesen működő Nemzeti Agrárkamara ellehetetlenítése, de egy tapodtat sem tágít abból az elvből, hogy a tőkés társaságokat, belföldi és külföldi cégek képviselőit is soraiba váró, hatósági feladatokat is ellátó agrárkamarai bizottságok nem helyettesíthetik a településen élők és gazdálkodókból, mint természetes személyekből alanyi joggal létrejött és minden települési gazdálkodó számára nyitott szervezeteket - – fogalmaz Boór Ferenc és Tamási Béláné.

Klecska Ernő

A Gazdatanácsok Szövetsége titkárságának vonatkozó nyílt levele itt olvasható:

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése