2013. november 30., szombat

Adventi ajándék a 199. Hétvezér Esténk

balon vigyázzban, jobbon könnyedén
Drága Barát avagy Testvér!

Adventbe fordulván mi is megkezdjük a várakozást a százkilencvenkilencedik Hétvezér Estén. Nem először, s nem is utoljára, hisz éppen hét tucat előadást szerveztünk itt, a Királykúton, s majd százat a Felsővárosban. Megérdemelték, akik egyszer is ellátogattak közénk. Duplán számolgatjuk már a napokat, hiszen néhány év múlva majd visszatekintve Fehérvár eddigi történetének talán legsikeresebb előadás sorozatára, annak egyik legemlékezetesebb korszakára változtatja a Királykúton töltött estéinket a megszépítő emlék.

Búcsút veszünk a Felsővárostól egy kis időre, lassan és könnyedén. Tettünk, amit tettünk anélkül, hogy valaha is kértünk volna bármit. Inkább adtunk, amit adtunk, amennyi tőlünk tellett, s már tudjuk, hogy nem is volt az annyira csekély. Hagyományt teremtett a következetesség, s most máshol kell, hogy újabb gyökeret eresszünk, ahol szívesebben és nagyobb bátorsággal fogadnak majd, s nem rettegnek folyton attól, hogy mit szól néhány túl magasra jutott pártos tekintély. Egyenes derékkal jöttünk, s egyenesebben már nem is távozhatunk, ha már így hozta a kény. Ám előbb Lászlóval ünnepelünk a királyok kútján, hogy mélyüljön az emlék. Ajándék minden nap a királyi kúton és Felsőváros életterén, s ajándék ami jön, s tudjuk, az sem csekély.

Ferenc (az öreghegyi)

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
ifj. Tompó László: "Sötét" volt-e a középkor? 

Ifj. Tompó László irodalomtörténész, a Fejér Szövetség egyik leggyakrabban szereplő előadója lesz a 199. Hétvezér Estjének vendége.

Mindannyiszor megcsodáljuk a román templomokat és várakat, a gótikus székesegyházakat és szárnyas oltárokat, a kódexeket, fejet hajtunk Dante Alighieri irodalma és Aquinói Szent Tamás tudománya előtt, miközben létrejöttük idejét, a középkort ugyebár „sötét”-nek tartjuk.

De valóban az volt-e? E kérdésre felel jelen előadásában ifj. Tompó László.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt, főként az irodalom és történelem kedvelőit. Az eddigiek alapján bizton mondhatjuk, hogy ezúttal sem fognak csalódni. Ifj. Tompó László előadásai mindig sok hallgatót vonzanak, amely nemcsak a tartalomnak köszönhető, hanem az előadó különleges egyéniségének is.


Az előadás helye: Királykút Emlékház, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.
Az előadás ideje: 2013. december 3. (kedd) 18.00-20:00 óra

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése