2012. november 3., szombat

Nemcsak Kajászón, de magyar földön, nem tűzzel, "csak" vassal ...

Az előzményekből: Alig két hete küldtek figyelmeztetést a kormányzatnak a dunántúli Kajászón, hogy a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) nem a szabálytalanságok elfedésének állami intézménye kell legyen, s hogy vegye komolyan a Vidékfejlesztési Minisztérium a felügyeleti kötelezettségeit, az NFA a saját pályázati feltételeit, a kormány a saját propaganda céljait, s a helyiek önrendelkezéshez való jogait egyaránt.
 2012. október 22. Tények és vélemények a Klubrádióban
az október 17.-i földfoglalásról és a földtörvényről
(a felvétel a képre kattintva hallható)

2012. október 27. A kajászói gazdatanács döntött a törvényesség helyreállításának következő lépéseiről.
 
S egy a következményekből: magyar földön nem tűzzel, de vassal, avagy egy "magyar érdekeltségű, osztrák tulajdonosi körbe tartozó kft" a kukoricásban - "Osztrákot rejtettek a kukoricásba, így téve tönkre a drága magyar földet" - a cím akár hangozhatnék így is, de most még emígy hangzott (alant), de meddig?

A kukoricásba vasakat helyeztek el, így téve tönkre a drága kombájnt

Hosszúpereszteg - A kormány tervei szerint a zsebszerződés magyar aláíróit nem fenyegeti retorzió, a föld és a pénz is az övék marad. A probléma ott kezdődik, hogy néhányan úgy gondolják: saját kézbe veszik az ügyet, illetve a „vasat”.

2012. november. 02. péntek | Szerző: Kozma Gábor


Szabó Ildikó: egyesek barbár módon hozzák tudomásra, hogy terjeszkednek.
A silókombájn elé vasakat rejtettek a cirokba, a kár milliós (Fotó: Kiss Teodóra)
Szabó Ildikó  hosszúperesztegi ügyvezető meglehetősen elkeseredett és dühös. Mindkettőre van oka, sőt most már az ijedelemre is. Cége helyben  és a környéken  gazdálkodik. Mint mondja, magyar érdekeltségű, osztrák tulajdonosi körbe tartozó kft-ről van szó, amely törvényesen bejegyzett és szabályos keretek közt működik már évek óta.   A hölgy,  mielőtt szólna,  vasakat mutat: a korrodált fémek némelyikét ráerősítették ismeretlenek a kukorica tövére,  hogy a kombájn  jobban megegye. Meg is ette, a  kár több milliós.

Ildikó  messzebbről kezdi a történetet.  - A közelmúltban napvilágot látott hírek szerint  a kormányzat kemény fellépésre készül a földtörvény elfogadásával mondja. - Az új szabályozással néhány, földügyben protekcionista törvényeket hozó uniós ország, többek között éppen Ausztria ötleteit próbálja majd átültetni a magyar viszonyok közé. Úgy,  hogy direkt módon nem tiltja meg a külföldiek számára a földvásárlást, földbérletet, hiszen ez ellentétes lenne az uniós elvekkel. Ellenben olyan előírásokhoz köti a földszerzés lehetőségét, amelyeket csak magyar állampolgárok tudnak teljesíteni - fogalmaz.

-  A  rendszerváltás után simán  és  akadálymentesen juthatott földhöz az, aki akart.  Most, hogy  beszűkültek a lehetőségek,   hirtelen fontos lett a föld.  Egyesek úgy vélik, elég erősek már ahhoz, hogy terjeszkedjenek. A mi esetünkben ezt sajátos módon hozták tudomásra - tér át a közelmúlt eseményeire, s egy valóságos rémtörténet bontakozik ki.

 -  A cirok silózását, mint már több éve, most is bérbe végeztettük el. Október 10-én indult a munka,  egy Krone Big silózóval. Pár nap múlva  a gép  elektromos vészjelzője hibát észlelt, leállt. A kezelője vette észre, hogy a már levágott cirok szárára betonvasat   erősítettek. A tisztítás közben még több vasdarab került elő. A  munkát a gép tovább végezni nem tudta, az elektromos vezérlője tönkre ment. A dolgozók még ott álltak a vágóasztal előtt, mikor a gép magától elindult,  éppen az elektronika meghibásodása miatt. Szerencsére ekkor személyi sérülés nem történt - halljuk.

- Mi tízezerszámra keresünk munkát Ausztriában, kirándulunk, vásárolunk náluk. Elvárjuk, hogy uniós polgárként kezeljenek bennünk. Ez az agresszió, úgy vélem, elfogadhatatlan bármilyen demokráciában, rossz hírünket viszi. 

Eddig a cikk


Érdekes szemléletű megfogalmazás, vélemény, nem?! Valójában nagyon is tudatosító. Tehát, nem engedni szabad utat a - nem ember által - teremtett föld (víz, levegő, napfény, s ami a földben, ldön és föld felett nem ember által van) forgalmának, az demokráciaellenes. Nos akkor már csak arról kell dönteni: magyar föld kell a magyar nemzet megmaradásához, vagy nemzetközi kereskedelmi demokrácia?

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése