2012. november 14., szerda

Kormányos gond-e az, ha most a jog és erkölcs is Kajászó oldalán áll?

Egy vélemény, amely a NOL oldalán olvasható:

EINSTAND

Megsérült a jogállam Kajászón. Helybéli gazdák beszántották az állam új bérlőjének földjét, mert úgy gondolták, a kápolnásnyéki vállalkozó törvénytelenül nyerte el a hatezer aranykoronánál nagyobb értékű területet. A vállalkozó megteszi a jogi lépéseket. Birtokvédelmet kér, mert érvényesnek gondolja azt a szerződést, amelyet a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet kötött vele. Ennek értelmében húsz évig ő használhatja a 284 hektár nagyságú területet.

A földtörvény előírása szerint „belföldi magánszemély termőföld tulajdonjogát csak olyan mértékben szerezheti meg, hogy a tulajdonában legfeljebb 300 hektár nagyságú vagy 6000 aranykorona értékű termőföld legyen”. Ez az alapja az állami föld haszonbérleti pályázatának is. Kiss Árpáddal azonban nem hatezer, hanem 8194 aranykoronára kötött szerződést az államot képviselő NFA. Ezt vették észre a kajászói gazdák, s többször szóvá is tették aggályaikat. De a jogállam, melyről a környékben úgy tartják, inkább Istenhez hasonlatos, és a közeli Felcsúton lakik, eddig valahogy nem hallgatta meg őket.

A gazdáknak eredendően azt ígérték, hogy őket fogják segíteni a földszerzésben. Ehelyett tavasz óta arról szólnak a történetek, hogy a pályázatokat levajazták. Egy felcsúti gazdálkodó például az eredményhirdetés előtt pontosan leírta, kik fognak nyerni. Tippjeit itt, e hasábokon is bemutattuk. Telibe talált minden potenciális földbérlőt. Kajászói egy sincs köztük. Pedig pályáztak.

A gazdáknak aztán már csak azt kellett eldönteniük, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségeibe tartozó területen vagy Kiss úr bérelt földjén engedetlenkedjenek-e. Utóbbira esett a választásuk, noha azt a jogállami érvet is nehezen tudják elfogadni, hogy a testvér vajon földügyileg miért nem számít közeli hozzátartozónak Magyarországon. Amikor ugyanis felmerült, hogy Mészáros Lőrinc, a felcsúti polgármester földjeinek nagysága (saját jogon, cégén keresztül, illetve rokonsága kapcsán) meghaladja-e az 1200 hektáros limitet, a Nemzeti Földalapkezelő azt a megnyugtató választ adta, hogy semmi gond, hiszen a testvér által bírt földterület nem számít, az összeszámolásba csak az egyenes ági rokont kell belevenni, az oldalágit nem. Emlékezhetünk rá, volt ilyen máshol is az országban.

Jogilag az sem volt kifogásolható, hogy Budai Gyula rokona nyert. A „magasságos” jogállamot az sem zavarta, ha unokaöccsöket kellett egy-egy diadalos pályázat után értesíteni. A döntés törvényes és jogszerű – minden alkalommal ezt a fideszes egyenválaszt vágták a hoppon maradt gazdák fejéhez Borsodban, Hajdú-Biharban és Fejér megyében egyaránt. Ami érthető. Azt azért mégsem mondhatták, hogy bocs, intézményesen csaltunk, és földhöz juttattuk a vazallusainkat, illetve a pereputtyukat.

A gazdák már tudják, csúnyán átverték őket. Már megint. Ezért kezdtek szántani a más földjén. Jogilag talán támadhatóan. Csakhogy az a jogállamot féltő hatalom, amelyik szóban annyira védi a külföldiektől a magyar földet, a gyakorlatban pont azok elől zárta el a boldogulás útját, akik otthon, a faluban, a mezőgazdaságból tervezték a megélhetést.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Fejér Szövetség vonatkozó bejegyzései (történelem):
"Kérek engedélyt" földművelni, avagy "adsz-e király" egy-két hektárt Kajászón?! 
Ángyán József: forradalom kéne - Fejér: felsőház kéne 
Tátong az ásott verem az NFA elnöke alatt? 
Rendkívüli Sajtótájékoztatót tart a Fejér Szövetség 
Ha start, hát legyen START a föld után A TV-n is!  
Élőlánc Magyarországért - Élőlánc a törvényességért 
Visszás hangok és visszhangok Kajászóról 
Sajtónyilatkozat a kormány 2012. november 12.-i állásfoglalásáról 
Miért törvénytelen az NFA kajászói szerződése (felvételekkel)
MOZGÓSÍTÁS - IGAZSÁGOT KAJÁSZÓNAK - ŐSZI SZÁNTÁS 
Jelen állapotok között mutyizni sem törvénysértő... 
ODE (MTI OS): Ki hazudik a földügyben?
Szégyellje magát a süket és néma közszolgálati sajtó!
Föld(f)osztás NFA módra - Hajdú-Biharban is azt folytatják, amit Fejérben kezdtek el!

A 120. Hétvezér Est felvételei - A föld a létért és nem a génmódosításért dübörög 
Uraim, vigyázzanak, mit képviselnek - nyílt levél a MAGOSZ alelnökeinek! 
Csípi a szemünket ez a föld feletti porhintés 
Fejér után Borsodban is párolog a föld - Cipolla földje?! 
Gazdakövetelések 10 pontban - NFA STOP!
Követelések a Fejér Szövetség által is támogatott gazdatüntetésen 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése