2014. július 11., péntek

Horthy Miklós tiszteletére július 27-én Szegeden Patrióta Emlékmenet

Patrióta Emlékmenet július 27-én!

A szegedi önkéntesek, Zadravecz páter és a Nemzeti Hadsereg tiszteletére 2014. július 27-én megemlékezést tartanak a „nemzeti pártatlanok” Szegeden. 

A Földmíves utca 7. sz. (az egykori gazdakör) mára már privatizált épületén volt ez a szép dombormű. Zadravecz pátert, Horthy Miklóst és Vajas Józsefet ábrázolja az alkotás, s az ’angyalok hozta’ Szentkoronás címert a védő és óvó szárnyaik alatt. 

HARCOLJUNK ÉRTE, HOGY:
Kerüljön vissza a helyére ez a dombormű!
12.00- 13.45 a Szeged-alsóvárosi Ferences rendház megtekintése idegenvezetéssel.

14.00 órakor az emlékmisét Gyulai Endre ny. püspök úr celebrálja.

14.45- kor ünnepi megemlékezés a Földmíves utca 7 szám alatt.

        Szónok: Gaudi- Nagy Tamás nemzeti jogvédő

15.15-kor Vesztergám Miklós tárogató zenéjére tovább indul a menet. 15.50-kor megemlékezés a Honvéd téri református templomnál.

Indulás tárogató zenére az országzászlóhoz 16.15-kor.

16.30-kor megemlékezés az Árpád téri országzászlónál.

        Szónok: Szakály Sándor történész a Veritás igazgatója

Indulás tárogató zenére a Tisza Szállóhoz 17.15-kor.

17.45-kor megemlékezés a Tisza Szállónál.

        Szónok: Dénes János 56-os elítélt, OGY képviselő és barátai

Indulás a Horthy Csónakházhoz 18.15-kor.

18.45- kor megemlékezés a Horthy Csónakháznál.

        Szónok: Gonda László a 2006-os Kossuth téri néptribun

Szeretettel várunk mindenkit a kapcsolódó helyszínekhez is!

-----------------------------------------------------------------
S, hogy miért is fontos Szegeden is segítenünk, amennyit lehet? Arra egy válasz az alábbi cikk is lehet.

Fotók: Elképesztő Horthy-falfestmény került elő Kecskeméten

2014. június 12., Szerző: hvg.hu/MTI
Még a kommunizmus évei alatt festették le azt a falfestményt a Kecskeméti Városháza dísztermében, amely Horthy Miklós kormányzó 1920. februári kecskeméti látogatását örökítette meg.
Fotók: MTI / Ujvári Sándor
A Kecskeméti Városháza dísztermének falára 1944-ben festették azt a falfestményt, amely Horthy Miklós kormányzó 1920-as látogatását örökítette meg. A festményen Horthynak gyerekek nyújtanak át virágcsokrot és kenyeret, miközben a városháza bejáratánál a helyi méltóságok állnak.
A freskó elkészítéséről még 1938-ban döntött a kecskeméti városvezetés, a kép elkészítésével Pándy Lajost, a Szentendrei Művésztelep alapító tagját kérték fel. A kép színeinek illeszkednie kellett Székely Bertalan seccoinak színeihez és a terem összhangjához is, a festő vázlatait pedig a városvezetésnek kellett láttamoznia.
1944 októberében már biztosan kész volt a kép, 1945 után elbeszélések szerint pedig először letakarták, majd lefestették, egyelőre nem tudni, mikor – írja a Bács-Kiskun megyei online lap, a Baon.hu, amely felidézi, Juharos Imréné Molnár Piroska, a Történelmi Vitézi Rend korábbi megyei székkapitánya kutatta fel a freskó történetét 2010-ben, de az akkori városvezetés pénz hiányában nem állt neki a felkutatásának.
A díszterem festését idén a beázások során keletkezett elszíneződések miatt kezdték el felújítani, ennek során került elő a Horthy-kép is. A Baon.hu úgy tudja, kartonozás közben az egyik munkás felsértette az oldalfal festését, ennek kijavításakor észlelték, hogy kép van alatta.
Zombor Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek elmondta, egy korábbi felújításkor Ferenc József császár magyar királlyá koronázását megörökítő freskó került elő, amelyet akkor restauráltak és eredeti állapotában látható. A most megtalált falfestményt sem fogják lefestetni, hanem – esztétikai és művészettörténeti szempontokat is figyelembe véve – a helyén marad, de eltakarják. A függöny viszont elhúzható, így a freskó bármikor megtekinthető lesz – tette hozzá. Hangsúlyozta: nem politikai kérdésként kezelik a Horthy-kép ügyét, hozzátartozik a díszterem történetéhez, de a Székely Bertalan-freskók miatt nem lehet állandóan láthatóvá tenni.
A képet függönnyel takarják el a 
közgyűlés és az esküvői szertartások
idejére
A Kecskeméti Városháza dísztermében Székely Bertalan faliképei a magyar történelem legjelentősebb uralkodóit örökítik meg a vérszerződéstől kezdve. 1945 után azonban a Horthy-kép mellett a Ferenc József magyar királlyá koronázását megörökítő festmény is eltüntették, ezt viszont még a rendszerváltás előtt restaurálták.
A Kecskeméti Városháza dísztermében Székely Bertalan faliképei a magyar történelem legjelentősebb uralkodóit örökítik meg a vérszerződéstől kezdve. 1945 után azonban a Horthy-kép mellett a Ferenc József magyar királlyá koronázását megörökítő festmény is eltüntették, ezt viszont még a rendszerváltás előtt restaurálták.
Király József, az MSZP városi és megyei elnöke és frakcióvezetője a kecskeméti közgyűlés csütörtöki ülésén napirend előtt tiltakozott az ellen, hogy láthatóvá tették a városháza dísztermének renoválásakor előkerült falfestményt, a politikus a freskó eltávolítását, lefestését kérte. Határ Mária jegyző elmondta, hogy a 69 millió forintba kerülő felújításkor előkerült Horthy-képet letakarták, de csoportos látogatások idején megtekinthető. 

Eddig a cikk.

Nekünk pedig csak egyetlen megjegyzésünk van: elképesztő!
Nincs más dolgunk, mint az igazság terjesztése, hogy egyre többekben keltsen gyanút egy megrögzött gyűlöletkeltő.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése