2012. április 2., hétfő

Csípi a szemünket ez a föld feletti porhintés

Nem dőltünk be!

Gyenge kísérlet Ángyán József lejáratására ez a föld helyetti porhintés. Csípi a szemünket a cecei paprika, s az átlátszó kampány hirdetés!

Tisztelt Államtitkár Úr!

Ön annak ellenére nyilatkozza, hogy a politikai vitát a föld körül lezárta, hogy semmi, de semmi sem változott, azaz Ángyán József kérdése és lemondásának oka sem változott.

Mi a helyzet a csákvári földterületekkel, a Váli völggyel? Mit válaszoltak Önök a petícióra, amit Kajászon fogalmaztak meg a családi gazdaságokban reménykedő gazdálkodók, az Önökre szavazók? Mi történt a lepsényi 1300 hektárral? Mi történt Kápolnásnyék területén? Borsodból milyen híreket kapott?


Mi védi a földet attól, hogy belterületi ingatlanná nyilvánítsák és vásárolják fel külföldi vállalkozók? Hogyan műveljük és védjük meg a magyar földet, ha az Önök pályázati rendszerében képtelenek tömegesen földbérlethez jutni a családi gazdaságok? 
 
Soroljuk még Államtitkár Úr?! Hogyan képzeli, hogy Ön lezárja a vitát, miközben a lényegi kérdésre, hogy hogyan jutnak a vidék családi gazdaságai jelentősebb mennyiségű művelhető területekhez, még semmit, de semmit sem válaszolt?

Mindemellett a cecei családi gazdaságnak sok sikert kívánunk a kivételes lehetőséghez, amelyhez - nem Önöket hibáztatva írjuk - a Vidékfejlesztési Minisztérium céljaiban megfogalmazottak alapján nem éppen kivételesen, hanem megannyi sorstársával együtt kellett volna, hogy jusson.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban vette át anya és fia a földbérleti szerződést

Cecei gazdálkodók nyerték el a földbérleti jogot

Budapest - Fejér megyei gazdálkodóknak, anyának és fiának nyújtotta át ünnepélyesen a föld haszonbérleti szerződést Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztériumban. Az államtitkár nyomatékosította: a kormányzat a családi gazdaságokat kívánja támogatni az állami földek bérleti jogának megítélésével.

2012. március. 30. péntek | Szerző: Zsohár Melinda
forrás: FMH - http://fmh.hu/cimlapon/20120330_cecei_gazdalkodok_foldberleti_jog


Kuzsmiczkiné Szabó Márta és fia, Kuzsmiczki Szilárd Cecén gazdálkodnak, családi vállalkozásban művelnek 180 hektár földet, s tejelő marhákat tartanak. Az állami földekből 36 hektárra nyújtották be pályázatukat a Nemzeti Föld Alaphoz (NFA) - az édesanya öt hektárra, agrármérnök fia a többi területre. A jogszabályi kívánalmak szerint polgárjogi társaságot alakítottak, így működtetik közösen a családi gazdaságot.
Kuzsmiczki Szilárd, Budai Gyula, Sebestyén Róbert és Kuzsmiczkiné Szabó Márta (Fotó: Dippold Pál)
A bérleti szerződés átadásakor Budai Gyula parlamenti államtitkár hangsúlyozta: részéről a politikai vitát lezártnak tekinti, amely a parlamentben és a sajtóban zajlik a föld haszonbérletek kapcsán.
- Ennek „gócpontja” Fejér megye volt. Különböző politikai erők megkísérelték azt közvetíteni, hogy zöldbárók és oligarchák nyerik el a nagy területek művelési jogát - idézte Budai a lemondott Ángyán József államtitkár által használt kifejezéseket. - Az NFA 34 ezer hektárnyi termőföldre kiírt pályázatából 47 százalék 5-10 hektár közötti területnagyság volt, s a maradék sem képezett óriás birtokokat - mondta. Sebestyén Róbert NFA-elnök hozzátette: az inkriminált eseteket mindazonáltal felülvizsgálják, s folytatják a korábbi gyakorlatot. A kormányzati szempontok és a jogszabályok figyelembe vételével írják ki és bírálják el a pályázatokat, kötik meg a szerződéseket.
- A napokban kezdjük meg a zsebszerződések felülvizsgálatát, megkezdjük a harcot a külföldi kézbe juttatott állami földek visszaszerzéséért  - zárta mondandóját Budai Gyula, aki március 1-jétől tölti be parlamenti államtitkári hivatalát, mellette őszig  az elszámoltatási kormánybiztosi tisztét is viseli.
A Kuzsmiczki család a rendszerváltáskor kárpótlás útján visszakapott földjeivel kezdte el a családi gazdálkodást, akkor még Budapesten laktak. A családfő, Károly cecei születésű, innen volt a kötődés Fejér megyéhez. 2005-től végleg Cecére költöztek, az agrármérnök végzettségű fiú, a huszonhat esztendős Szilárd is a mezőgazdaságot választotta hivatásául. Regina lányuk még egyetemista, kereskedelmet és marketinget tanul. Az édesanya a Magosz helyi elnöke, fia az ifjú gazda pályázaton is támogatást nyert nemrégiben tevékenységéhez. Holstein fríz szarvasmarhákat tartanak, mindketten tejszövetkezeti tagok is, így értékesítik a tejet.
- Otthon a tanyasi ház körül mindenféle háziállatot tartunk - mondta el az édesanya. - Lovak, sertések, tyúkok is vannak, a disznó szaporulatot értékesítjük is. A saját földünk 80 hektár, a többit béreljük, nekünk ez a 36 hektár is számít – mondta.
- Mi vagyunk édesapámmal a traktorosok – számolt be a családi munkamegosztásról tréfásan Szilárd a rövid bemutatkozáskor. Károly helyeselt, de a háttérbe húzódott, teret adván fiának. A fiatalember elmesélte: az egyetemen az elméletet tanulta meg, a gyakorlatot azonban otthon. A borjú elletéstől a fejésig, a szántás-vetéstől az aratásig, trágyázásig mindent tudnia kell - ahogyan egy ilyen kisebb gazdaságban dukál.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

1 megjegyzés:

  1. Ők a "kirakat példa" mely arra hivatott, hogy eltakarja azt, amit nagyon nem akarják, hogy tudjunk! Ha nem így lenne, akkor megvitatásra közzé tették volna a pályázati szempontokat, a földterületek tájegységek szerinti megoszlását. A zsebszerződések "kivizsgálását" már 2010-ben el kellett volna kezdeni! Mostanára már hallhatnánk a válaszokat a visszaszerzett földjeinkről!! Míly naív gondolat? Nem baj! Addig kűzdünk, amíg vissza nem tér az ami vissza tartozik térni!!!

    A nyerteseket illetően örülök, a Jó Isten áldja meg családjukat, munkájukat, kívánom, hogy amennyire csak lehetséges bővüljenek, sokasodjanak minden tekintetben!

    VálaszTörlés