2012. április 28., szombat

Felébredt az FMH - magyarázzon az NFA

Földbérleti pályázatok: nem csak jogi és etikai, de szakmai hibát is látnak

Kishantos - Az egyre nagyobb vihart kavaró állami földbérleti pályázatokról szólót tanulmányt tett ki egy megyei honlapra csütörtökön Ángyán József professzor, aki éppen ezen ügyek miatt mondott le államtitkári posztjáról.

2012. április. 28. szombat | Szerző: Klecska Ernő/Fejér Megyei Hírlap


A földbérleti pályáztatás bevezetett rendszere elfogadhatatlan, hiszen  a Fejér megyei eredmények tanulsága szerint  a helyben lakó gazdálkodó családoknak esélyt sem ad a földhöz jutásra -  állítja Ángyán József az állami földbérleti pályázatokról és azok első eredményeiről szóló, rendkívül részletes tanulmányában a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kié legyen a föld? honlapján.

A januárban kormányzati posztjáról leköszönt neves szakember - egyetemi tanár, az MTA doktora - összefoglalóját a tisztán látás kedvéért és az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok kavalkádjában az eligazodás segítésének szándékával  az NFA hivatalosan közzétett adatai és helyi, valamint egyéb információk felhasználásával, összerendezésével, esettanulmány-szerűen tette közzé.

A sertéstartásra lehet a legnagyobb pontszámot kapni
(Fotó: FMH-illusztráció)
2010 őszén 65 ezer hektár állami kezelésben lévő földterületen vált esedékessé a földbérleti szerződések pályázati úton történő megújítása. Az első nehézséget és feszültséget az okozta, hogy a 2010. szeptember 1-gyel ismét a VM irányítása alatt felálló Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) kaotikus állami földnyilvántartási viszonyokat örökölt. Ezért a kormány újabb 1 évre szóló termőföld hasznosításra irányuló megbízási szerződést kötött a 2010. október 31-gyel lejáró szerződésű, így felszabaduló területek megművelésére, többségében ugyanazokkal, akik korábban is bérlői voltak a területeknek - foglalta össze  az előzményeket. Az új, ma működő rendszernek komoly hiányosságai vannak, tette hozzá: a gazdálkodási tervben mindenütt a sertéstartásra lehet a legnagyobb pontszámot kapni, a szubjektív bírálati elemekre pedig 150 pontot, az összes pont közel 40  százalékát lehetett adni, s mindezt tetézte a titkosítás és a jogorvoslati lehetőség kizárása - sorolja, s megjegyzi: a parasztvakítás helyett  a tényeket kell látni!

A beadott pályázatok becsült száma meghaladhatta a 300-at, közülük azonban csupán 29 érdekeltséghez tartozó 45 pályázó volt nyertes. A 100 hektárt meghaladó 8 nyertes érdekeltség 24 pályázójához a 97 bérleti egység közül 71 került, ami az összes egység 73,2 százaléka.  Az odaítélt 97 bérleti egységből csupán 25 (26,8 százalék) került az adott településen, helyben lakókhoz. A 100 hektárnál nagyobb terület bérleti jogát elnyert 8 érdekeltség esetén az egy érdekkörre jutó átlagos terület 532 hektár, e 8 érdekeltség vitte el a területek 87,1 százalékát - sorolnak az adatok.

A nyertesek között vannak, akik a pályázati feltételeknek nem feleltek meg; nem folytatnak mezőgazdasági tevékenységet vagy nem laknak ténylegesen, életvitelszerűen a bejelentett lakcímen, de a 100 hektár alatt bérleti lehetőségekhez jutott nyertesek között is találni gyanúsakat - rögzíti a volt államtitkár, aki szerint a szerződéskötések azonnali leállítására, sürgős kormányzati, parlamenti vizsgálatra, a helyi gazda- és faluközösségeket bevonó új, átlátható pályázati rendszerre és új kiírásra van szükség, s  az eljárások végéig a területeket termőföld hasznosításra irányuló megbízási szerződéssel a helyben lakó gazdáknak, gazdálkodó családoknak kell adni!

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Vonatkozó írások:
A föld - országos összefogásért - dübörög: 10 pont a gazdákért
A 120. Hétvezér Est felvételei - A föld a létért és nem a génmódosításért dübörög 
Uraim, vigyázzanak, mit képviselnek - nyílt levél a MAGOSZ alelnökeinek! 
Csípi a szemünket ez a föld feletti porhintés 
Fejér után Borsodban is párolog a föld - Cipolla földje?! 
Gazdakövetelések 10 pontban - NFA STOP!
Követelések a Fejér Szövetség által is támogatott gazdatüntetésen 
Nem piskótára ... FÖLDre megy a ... - Nem, ez nem játék!
Nagy János NFA elnökhelyettes "nagyot alkotott", miután a GMO értekezletről távozott
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése