2012. április 20., péntek

Fejér és Borsod után Vasban az NFA már a földbe sem rúghatott?

Több ezer hektár termőföld külföldek kezén az Őrségben
forrás:  Metropol (MTI, 2012-04-19 14:46)

Csak az Őrségben több ezer hektárnyi termőföld került külföldi kézbe zsebszerződések révén - hangoztatta Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő, az ellenzéki párt Vas megyei szervezetének elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

A gyakorlat az, hogy egy magyar stróman közrejátszik abban, hogy külföldi érdekeltségű cégek vagy személyek jelzálogot alapítsanak a termőföldre, ennek pedig egyértelműen az a célja, hogy a termőföld-vásárlási moratórium lejárta után 2014-től ezek a területek ténylegesen is külföldi, jelen esetben osztrák kézbe kerüljenek - mondta.

A képviselő a sajtótájékoztatón konkrét cégeket is megnevezett, valamint cégkivonatokat és tulajdonilap-másolatokat is átadott az újságíróknak, hozzátéve, hogy a bárki által hozzáférhető forrásokból származó dokumentumokat közzé teszik a világhálón is.

Az említett jelzálogjog-bejegyzéseket tartalmazó tulajdoni lapokat találtak Bajánsenye, Nagyrákos, Őriszentpéter és Szentgotthárd külterületére vonatkozóan is, ráadásul ezeknek a területeknek a nagy része az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó, Natura 2000 védelem alatt álló terület - mondta. Szerinte a cégkivonatok és tulajdoni lapok alapján felfedezhetők bizonyos nyilvánvaló összefüggések, például rokoni szálak a földtulajdonosok és a jelzálogjogot alapító cégek tulajdonosaival, illetve egyik esetben a cég ügyvezetőjével.

A Jobbik által feltárt ügyletekben nemcsak ügyvédek, de jegyzők is érintettek - hangzott el. Az esetekről beszerzett információikat eljuttatják a Nemzeti Adó és Vámhivatalhoz, az ügyészséghez, illetve Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztoshoz, államtitkárhoz is - jelentette ki Bana Tibor. Hangsúlyozta: a Jobbik a továbbiakban is mindent megtesz annak érdekében, hogy lehetetlenné váljon a külföldiek földszerzése, hiszen a magyar termőföld magyar kézben tartását a jövő szempontjából az egyik legfontosabb nemzetstratégiai célnak tekintik.

Magyar Zoltán országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja a sajtótájékoztatón arról szólt, a bizottság kormánypárti többsége is támogatta a Jobbik javaslatának tárgysorozatba vételét, ami a külföldiek termőföldre vonatkozó zálogjog-alapítását megtiltaná. Magyar Zoltán szerint a termőföld-tulajdonlással és -használattal ma alapvetően három probléma van. Az egyik szavai szerint az, hogy a pályázattal szétosztott állami földek szinte kizárólag csak a Fidesz-közeli személyekhez kerülnek, a másik a külföldiek tulajdonszerzésre irányuló kísérletei, a harmadik pedig az úgynevezett oligarchák ténykedése, amely miatt Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár is lemondott.

Rába Kálmán, a Vas Megyei Közgyűlés jobbikos tagja elmondta: kezdeményezésükre alakult meg fél évvel ezelőtt a közgyűlésben a zsebszerződések ügyét vizsgáló földvédelmi bizottság, amely elvégezte a munkáját, elkészítette a jelentését, amelyet eljuttat az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának is.

Jobbik: Egymilliárd hektár magyar termőföld külföldi kézen
Videó a sajtótájékoztatóról megtekinthető itt - forrás: szombathely.hu

Fejér Szövetség Sajtószolgálat
 
Vonatkozó további FÖLDHÍREK írások, ébresztők: ÉBRESZTŐ! 
A föld - országos összefogásért - dübörög: 10 pont a gazdákért
A 120. Hétvezér Est felvételei - A föld a létért és nem a génmódosításért dübörög 
Uraim, vigyázzanak, mit képviselnek - nyílt levél a MAGOSZ alelnökeinek! 
Csípi a szemünket ez a föld feletti porhintés 
Fejér után Borsodban is párolog a föld - Cipolla földje?! 
Gazdakövetelések 10 pontban - NFA STOP!
Követelések a Fejér Szövetség által is támogatott gazdatüntetésen 
Nem piskótára ... FÖLDre megy a ... - Nem, ez nem játék! 
Nagy János NFA elnökhelyettes "nagyot alkotott", miután a GMO értekezletről távozott

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése