2012. április 11., szerda

Ki állítja meg az NFA kormányprogrammal ellentétes föld(f)osztását?

Nem történt egyeztetés a gazdákkal
forrás: gazdasag.ma.hu

Az állami földek bérleti pályázatainak átdolgozását követeli az Élőlánc

Ertsey Attila, a szervezet elnökségi tagja bejelentette: a családi gazdaságokat támogató Élőlánc Magyarországért követeli az állami földek bérleti jogára kiírt pályázati rendszer visszavonását, és új, a helyi családi gazdákkal egyeztetett konstrukció kidolgozását.
2012.04.11 16:50 MTI

Nehezményezte, hogy a Családi Gazdaságok Országos Tanácskozásának március 13-i, az állami földbérletek visszásságaival foglalkozó petíciójára a gazdák azóta sem kaptak érdemi választ.
  
Ertsey Attila szerint nemcsak a gazdák, hanem a települések is vesztesei lesznek annak, ha nem a helyiek kapják meg a földhasználati jogot, mivel így a földből származó jövedelem nem az ott élőket gyarapítja.
   
A sajtótájékoztatón Ertsey Attila utalt arra, hogy a helyi gazdák nem fogadják el, hogy a Bükki Nemzeti Park által a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet földjeire kiírt korábbi pályázatot visszavonták. Sérelmezik a gazdák az új feltételekkel megjelentetett kiírás eredményét is, és ragaszkodnak ahhoz, hogy 200 hektárnál több földet ne kaphasson egy pályázó sem.
   
Az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja szólt arról, hogy a Fejér megyei Lepsényben 15 helyi család hiába vár 595,5 hektár meghirdetésére, a pályázatot egyszer ugyan már kiírták, de azt visszavonták, így a föld, a hozzá kapcsolódó támogatások az eddigi használónál, a mosonmagyaróvári székhelyű cégnél marad.
   
Ertsey Attila szerint a Váli völgyben is érdekesen alakulnak a viszonyok, Mészáros Lőrinc - Felcsút polgármesterének, a fociakadémia elnökének - családi érdekeltsége újabb 441 hektárt nyert, ezzel 1.223 hektár állami földön szerzett bérleti jogot.
   
A sajtótájékoztatón Sárvári Attila, Borsod megyében dolgozó vidékfejlesztési szakértő kiemelte: a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet területére kiírt pályázaton olyanok is nyertek, akik nem szereztek volna állami földbérletet az eredetileg kiírt feltételek mellett. Az újabb kiírást olyan feltételeket is tartalmazott, amelyek lehetővé tették azok számára is a bérleti jog megszerzését, akik nem felelnek meg a fenntartható vidékpolitikai szempontoknak. A helyi gazdák úgy látják, hogy néhány nyertesnek politikai kötődése is van, például Tállai András államtitkárhoz - mondta Sárvári Attila.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Vonatkozó írások, ébresztők: 
A 120. Hétvezér Est felvételei - A föld a létért és nem a génmódosításért dübörög 
Uraim, vigyázzanak, mit képviselnek - nyílt levél a MAGOSZ alelnökeinek! 
Csípi a szemünket ez a föld feletti porhintés 
Fejér után Borsodban is párolog a föld - Cipolla földje?! 
Gazdakövetelések 10 pontban - NFA STOP!
Követelések a Fejér Szövetség által is támogatott gazdatüntetésen 
Nem piskótára ... FÖLDre megy a ... - Nem, ez nem játék! 
Nagy János NFA elnökhelyettes "nagyot alkotott", miután a GMO értekezletről távozott

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése