2012. április 27., péntek

Ébredezik a Fejér Megyei Hírlap is NFA ügyben?

Lám-lám! Már nem az X vagy Y faktor lett az FMH közérdekű híre. Nemrég még dicséretesen adtak hírt az NFA sebtiben szervezett cecei látogatásáról, hogy mennyire rendben is van minden, s hogy Ángyán mumust hirdet, miközben tündérek játszódnak a megyei kertekben, s aztán egy hét telik-múlik el csendesen, miközben nap, mint nap zajlanak a sajtótájékoztatók a boruló földügyletekről, s jelentetjük meg mi is vészharang kongató cikkeinket, s már a napokban, ha bátortalanul is, de már írogattak arról, hogy talán nincs is Fejér megyében minden rendben.

Kedves FMH szerkesztőség! Talán érdemes lenne már körülpillantani a megyében, ha már országos bili fog kiborulni hamarosan és igen-igen büdösen. Mintha le lennének maradva, de már nem két arasszal vagy lépéssel, hanem mérföldekkel. Bátran kérdezzenek minket, vagy olvassák el alább a már igazán nem kevés földügyi híreket!

Persze, tudjuk. Ez már csak amolyan költői bevezetés, hiszen Önök biztosan nem figyelik a mi híreinket. Sebaj. Mi viszont figyeljük Önöket, s megjegyezzük kik azok, akik itt vannak otthon, helyben, s kik azok, akik mindig csak megrendelésre és sohasem a hatáskörünkbe eső kérdésekben teljesítenek. Ehhez minden jogunk és lehetőségünk adott. A többi pedig a jövő zenéje.

Nos, lássuk a medvét, avagy elő a farbával, avagy a földügyekkel:

Gyanús földbérletpályázatok Fejérben: a DK ügyészségi eljárást kezdeményez (frissítve)

Ügyészségi eljárást kezdeményez a Demokratikus Koalíció (DK) a Fejér megyei földbérletpályázatok ügyében. A Gyurcsány Ferenc vezette párt nevében Vadai Ágnes független országgyűlési képviselő ezt azután közölte az MTI-vel, hogy az origo.hu hírportál azt írta: nyolc nagyobb érdekcsoport "söpörte be" a Fejér megyében meghirdetett állami földek közel 90 százalékát.

2012. április. 26. csütörtök | Szerző: MTI/Klecska Ernő, Fejér Megyei Hírlap


A hírportál írása szerint a győztesek között több olyan ember is van, aki szorosan kötődik a Fideszhez. A DK közleménye idézte a cikk azon állítását, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, aki az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított Puskás Ferenc Futballakadémiát is irányítja, a Fejér megyében kiosztott földek 23,7 százalékát szerezte meg érdekeltségein, illetve családtagjain keresztül. Az írás szerint a felcsúti Fidesz-elnök férje, Flier János és családtagjai 320 hektárt nyertek el, amelyből a kimutatások szerint jutott a futballakadémia fő támogatójának, Flier Tamásnak és fiának is.

"Megértjük, hogy Ángyán József államtitkár és fideszes országgyűlési képviselő ilyen mutyik és panamák között nem kívánt tovább dolgozni" - írta Vadai Ágnes a korábbi vidékfejlesztési államtitkár lemondására utalva.

Arra, hogy március végén újabb állami földbérletpályázatokon nyert a felcsúti polgármester családi cége, a Búzakalász 66 Kft., már az MSZP is felhívta a figyelmet. A több más földbérleti esetet is bíráló Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő akkor azt mondta, hogy a vállalkozás így már 946 hektár állami földterületen gazdálkodhat.

Szabó Csaba, a földügyekért is felelős miniszteri biztos tisztának minősítette a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által lebonyolított állami földbérlet-pályázatokat az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának április 19-ei, kihelyezett ülésén.

Lapunknak Tamási Béláné, az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület képviselője elmondta: - Ángyán Józsefet, akit  a MAGOSZ-jelölt és küldött az államtitkári székbe, ma is bizalom övezi a gazdatársadalom ban. Személye el tudta feledtetni az ellentmondásokat, mindenki abban bízott, hogy végre levegőt kap a vidék, lehetőséget kapnak a gazdacsaládok a továbblépésre, gyerekeik azt otthonmaradásra, mert lesz előttük cél, amit kemény munkával el is érhetnek - fogalmazott.
Az agrárvállalkozásban érdekelt fehérvári szakember szerint az NFA olyan pályázati rendszert dolgozott ki, mely azt az eredményt adta, ami történt. A pályázatok megfelelőségéről nem az azt kiötlőknek, kezelőknek, hanem a bizottságnak kellene nyilatkozni, nem pedig titoktartási nyilatkozattal hallgatásra kötelezni őket - tette hozzá.

Tamásiné  kiemelte: az NFA pályáztatás indulása előtt több hónappal kezdték el bombázni az NFA-t, tudni szerették volna a  kiírás feltételeit, a bírálóbizottság összetételét, a társadalmi és érdekvédő szervezetek szerepét mindezekben - hiába. Kérdő leveleikre még csak nem is válaszoltak, sem a minisztériumban, sem annak földalapkezelő szervénél, az NFA-nál. Amikor mindezek tisztázása nélkül kiírták és odaítélték az első parcellákat, akkor mondott le Ángyán József. Döntse el  a kedves olvasó, lehet-e összefüggés elhatározása és a később nyilvánossá vált események között - hagyta nyitva a kérdést.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nos, eddig az FMH híre. Alább pedig időrendben olvashatók a már hónapok óta ütött vasról parazsat fogó legújabb hírek és persze a gyökerek is egyben.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat 
A föld - országos összefogásért - dübörög: 10 pont a gazdákért
A 120. Hétvezér Est felvételei - A föld a létért és nem a génmódosításért dübörög 
Uraim, vigyázzanak, mit képviselnek - nyílt levél a MAGOSZ alelnökeinek! 
Csípi a szemünket ez a föld feletti porhintés 
Fejér után Borsodban is párolog a föld - Cipolla földje?! 
Gazdakövetelések 10 pontban - NFA STOP!
Követelések a Fejér Szövetség által is támogatott gazdatüntetésen 
Nem piskótára ... FÖLDre megy a ... - Nem, ez nem játék!
Nagy János NFA elnökhelyettes "nagyot alkotott", miután a GMO értekezletről távozott



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése