2012. április 14., szombat

A földkérdés tegnap és ma - és ki képviseli a gazdákat?

Nem a pénzpiac dönti el,
hogy lesz-e magyar élelmiszeripar,
hanem a föld tulajdon-, birtok- és bérletjoga! 

A 121. Hétvezér Est vendége:
Tóth Zoltán József, egyetemi tanár,
a Honvédelmi Minisztérium volt államtitkára
s a téma változatlan: FÖLD, FÖLD és FÖLD
A Fejér Szövetség nem hagyja szó nélkül ezt sem. Nem véletlen, hogy a Hétvezér Esték előadói mostanában a földkérdésről beszélnek. Múltunk, jelenünk és jövőnk a földtől függ.

Tisztelt Miniszter Úr!

A családi gazdálkodók védelmének alapja, ha nevükben nem honlap huszárok és nem a 2007 óta gyakorlatilag nem létező MAGOSZ nyilatkozgat! Hogy nyilatkozhat társadalmi vitáról, miközben nincs társadalmi vitaalap, s a gazda társadalommal nem állnak kapcsolatban? Nekünk az a meggyőződésünk, ahogy az NFA pályázati kiírás összeállításában is tették, úgy ebben sem akarják megkérdezni a gazdákat. Cáfolja meg végre, de ne szóval! Nem hiszünk már a nyilatkozataiknak.

Ángyán József, Tanka Endre, a 100-ak Tanácsa, az Élőlánc Magyarországért és más független szakértők és társadalmi szervezeti képviselők véleménye nélkül porhintés minden szó, minden csak hangzatos duma!

Gazdaság-mezőgazdaság
Fazekas Sándor: kiemelt helyen a föld és a családi gazdálkodók védelme.

Gyomaendrőd, 2012. április 13., péntek (MTI) - A föld nemzeti kincs, alapvető érdekünk, maradjon magyar tulajdonban, amit az alaptörvényben és a jogszabályokban is rögzíteni kívánunk - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Gyomaendrődön, a társadalmi vitára bocsátott földtörvény-tervezet első nyilvános fórumán.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a tervezetben a föld és a családi gazdálkodók védelme kiemelt szerepet kapott. A föld magyar tulajdona vonatkozik a bérleményre, a földhasználatra és a haszonbérletre is - tette hozzá. Elmondta: a jogszabály célja tisztázni a gazdálkodási formákat, a családi gazdaság, vagy például az őstermelő státuszát.

Fazekas Sándor kiemelte: olyan törvénytervezet született, amely hosszú időre teremt biztonságot a magyar vidéken élők, az ott megélhetést kereső emberek részére.
A fórumon Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke elmondta: az érdekképviselet számára azért fontos, hogy optimális tervezet szülessen, mert 2014-től új támogatási rendszer kezdődik az EU-ban. Az egységes támogatási rendszer azt üzeni: a bázisképzés időszakát éljük, 2014. május 15-ig eldől, hogy ki mennyi és milyen támogatásra jogosult a következő tíz évben - húzta alá. Ennek tudatában készül az új földtörvény, segíti a vidéken élő gazdálkodókat a föld megőrzésében és az optimális gazdálkodási feltételekben - tette hozzá.


A földtörvényről Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke elmondta: a kisgazdák másfél évvel ezelőtti termőföldvédelmi akciója után a föld a politikai élet középpontjába került. Hangsúlyozta: 2014. április 30-ával megszűnik a moratórium a magyar termőföldre, és ha nem lesznek komoly védelmi eszközeink, erős támadás éri a földpiacot az európai tőke részéről, nagybefektetők fognak érkezni külföldről és nem családi gazdálkodók. 

Turi-Kovács Béla emlékeztetett az Európai Közösség 56-os határozatára, amely szerint a termőföld esetében érvényesülhet a tőke szabad áramlása. Ugyanakkor az EU kimondja: a termőföldvédelmi jogszabály alkotása a nemzetek joga és lehetősége. Össze kell fognunk és megtalálnunk azokat a kritériumokat, amelyek garantálják a hazai földtulajdon védelmét - hangoztatta.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése