2012. április 21., szombat

Nemcsak bűzlik, hanem förtelmesen büdös a végrehajtás

Nemcsak bűzlik ez már, hanem úgy büdös, ahogy van!

"Figyelemfelkeltő tüntetést tartott két civil szervezet a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara budapesti székháza előtt. A demonstrációt a kilakoltatások állampolgári engedetlenséggel való megakadályozására létrejött Koppány Csoport, illetve a kilakoltatás előtt állók jogi képviseletét felvállaló Fehér Kéményseprők Országos Szövetsége szervezte."
forrás: mno online: Kormány támogatással folynak a kilakoltatások?

Valami bűzlik… a Cházár András utcában
forrás: http://szabadriport.wordpress.com/2012/04/19/valami-buzlik-a-chazar-andras-utcaban/,

Demonstráció az embertelen kilakoltatások és végrehajtások ellen (felvételek a cikk végén láthatók).

A mai napon a Koppány Csoport és a Fehér Kéményseprők kezdeményezésére „Állítsátok le a kilakoltatásokat” címmel demonstráció zajlott a Budapest XIV. kerület Cházár András utca 13-as számú épülete előtt.
Itt található a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara székháza.

A főszervező, Balogh Béla a Koppány csoport vezetője és Dabasi Tamás, a Fehér Kéményseprők elnöke hívására további 14 civil szervezet is képviseltette magát a rendezvényen, róluk korábban hírt adtunk mi is.
A rendezvényen a sajtó otthonvédelem iránt fogékony képviselői is megjelentek, hogy tudósítsanak az eseményről, annak kiváltó okairól, és az elért eredményről.


    
Mi indokolja a fellépést a végrehajtókkal szemben?
A demonstráció kiváltó oka nem ismeretlen sokak előtt. Az utóbbi évek gyakorlata azt bizonyította számos esetben, hogy ezekre a kilakoltatásokra és végrehajtásokra, árverezésekre, a törvény be nem tartásával került sor, visszaélések, maffiaszerű érdek összefonódások, és haszonszerzés motiválták a végrehajtók, és a velük összejátszók cselekményeit. Mindezek tetejében, embertelen, agresszív, megfélemlítő és szakszerűtlen módon jártak el, mely információink szerint, eddig 29 esetben a végrehajtást, kilakoltatást elszenvedő áldozatok öngyilkosságba kergetését eredményezte.

A petíció
A Koppány csoport és a Fehér Kéményseprők képviseletében Balogh Béla és Dabasi Tamás egy 10 pontos petíciót kísérelt meg átadni, a Végrehatói Kamara elnöksége részére – sikertelenül. Annyit megengedtek, hogy felolvassák a petíciót, melyhez mindössze annyit fűztek hozzá, hogy az abban foglaltak nem az ő kompetenciájukba tartozik.

Mint később nyilvánvalóvá vált, annak nemhogy egyetlen pontjával nem értenek egyet, de még csak késztetésük sincs az abban foglalt égető problémák saját hatáskörükben való megoldására, vagy olyan lépések megtételére, mely javítana a kialakult helyzeten.
Annyira voltak hajlandók csupán, hogy 14 órára egy sajtótájékoztatót ígértek a megjelent tudósítók számára.

A sajtótájékoztató
Akik interaktív, netán informatív sajtótájékoztatóra számítottak, csalódniuk kellett.
Ahogy beengedték a média képviselőit az épületbe, mindjárt ízelítőt is kaptak abból, hogy valóban, valami bűzlik az MBVK háza táján. Elgondolkodtató volt, hogy ennyi „fogdmegre” miért van szükségük.
Az előtérben vagy lépcsőházban(?) azzal fogadott minket az Anderson Communications Kft. munkatársa, Tóth Nagy Péter, hogy hamarosan megérkezik dr. Schmidt Zoltán elnökségi titkár, aki megtartja a sajtótájékoztatót. Továbbá a miheztartás végett, tájékoztatott bennünket a sajátos sajtótájékoztató menetéről, miszerint az elnökségi titkár elmondja a Végrehajtói Kamara elnökségének közleményét.
Némi hiányérzetünk támadt, s mivel felkészültünk a kérdésekkel, tudni szerettük volna, hogy a közlemény felolvasása után ki lesz a válaszadó? Dr. Schmidt Zoltán fogja megválaszolni kérdéseinket, esetleg más? Tóth Nagy Péter meglepetésünkre közölte, hogy persze, kérdéseinket nyugodtan feltehetjük, csak nem itt és nem most, és nem szóban, és nem a kamerák előtt. Amennyiben kéréseink vannak, juttassuk el e-mailben, vagy telefonon hozzájuk, és majd írásban megkapjuk a válaszokat.
Nos, lehet találgatni, vajon miért nem akartak vagy mertek kérdéseket megválaszolni? Van-e egyáltalán kompetens személy az elnökségben, aki felkészülten tud válaszolni?
Pedig, kérdéseink nem lettek volna sem bonyolultak, sem nehezen megválaszolhatóak, egy felkészült kamarai elnökségi tag számára. Már, ha minden rendben volna a végrehajtók munkájával, és hozzáértésével, és hozzáállásával kapcsolatban.
A későbbiekben részletesen is közzétesszük ezeket a kérdéseket, most csak ízelítőt adunk ezekből a témákból. A fizetések letiltásával, a gyermekek állami gondozásba adásával, a végrehajtók vagyongyarapodásával, és jövedelmével, önállóságával, szakmai felkészültségével kapcsolatos kérdéseinkre kerestünk volna válaszokat. Persze egyéb témában is kértünk volna információt, hiszen a végrehajtók épp a minap jártak a Nemzeti Galériában. – Nos, ezekre a most belénk fojtott kérdésekre hamarosan visszatérünk.

A közlemény
A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökségének közleménye, nem sok információt tartalmazott.
Lényegében arról szólt, hogy a végrehajtók minden esetben a hatályos jogszabályokban és a végrehajtási törvényben, (1994 évi LIII-as tv.) foglaltak szerint járnak el, azokat maradéktalanul betartják, az önálló bírósági végrehajtók, minden esetben a törekednek az adósság békés rendezésére, maximálisan segítik az adóst a kilakoltatás elkerülésében. Továbbá, hogy a végrehajtásokat nem a MBVK kezdeményezi, ezért nincs semmilyen felhatalmazása vagy jogcíme a tartozások elengedésére, vagy a végrehajtások visszavonására (de a felfüggesztésére, igen – a szerk.)
A végrehajtások során, sem szociális, sem érzelmi, sem gazdasági mérlegelésre vagy méltányosságra nincs jogköre.
A MBVK közleményében azt állította, hogy az elmúlt évben (MBVK saját 2011-es statisztikája alapján) a kilakoltatások száma 200 alatt volt, és 2012. évben is 300 alatt marad ez a szám.
Ha eszünkbe jut ez az idézet: „Csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítottam” (Churchill), – akkor az nem a véletlen műve.

Mint ahogyan az sem, hogy ezekre a tiltakozásokra, és demonstrációkra, valamint az ügyészségi vizsgálatokra bizonyosan nem lenne szükség, ha nem bűzlene valami a Cházár András utcában.
1994. LIII. tv.

Végrehajtási törvény: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99400053.TV
Audie – Szabad Riport Tudósító Iroda
 1. rész
 2. rész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése